Nieuws Actueel

Gasopslagbeheerders denken dat Duitsland winters goed doorkomt

Duitsland zal deze en volgende winter waarschijnlijk doorkomen zonder energietekorten, ondanks het wegvallen van veel gas uit Rusland. Dat denken Duitse gasopslagbeheerders die zijn verenigd in de organisatie INES.

ANP 19 november 2022

ANP191122081 1

Als er de komende maanden geen "extreem lage temperaturen" optreden, is het "hoogst onwaarschijnlijk" dat er tekorten ontstaan. Daarbij baseert INES zich op een studie waarin meerdere scenario's onder de loep zijn genomen.

Volgens de branche moet het volgend jaar mogelijk zijn om de gasopslagen voor de daaropvolgende winter weer voldoende te vullen. De gasopslagbeheerders denken ook dat het in de grootste economie van Europa uiteindelijk niet nodig zal zijn om gas te rantsoeneren.

Milde temperaturen

Duitsland heeft miljarden euro's uitgegeven om de energiecrisis te bestrijden en de levering van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) veilig te stellen om de Russische gastoevoer te vervangen. Het land verlengt daarnaast de levensduur van kolen- en kerncentrales om het gebruik van gas voor de opwekking van elektriciteit te verminderen.

De laatste weken heeft ook het weer meegeholpen. Door de milde temperaturen zagen veel huishoudens nog geen noodzaak om flink te gaan stoken. Daarin komt dit weekend mogelijk wel verandering. Zo wordt in de hoofdstad Berlijn een koudegolf verwacht met temperaturen beneden het vriespunt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws