Nieuws Actueel

Gazprom: Europa krijgt moeite met vullen gasvoorraden voor winter

Europa zal het moeilijk krijgen met het aanvullen van de gasvoorraden voor komende winter. Dat zegt het Russische staatsgasconcern Gazprom. Vanwege de oorlog in Oekraïne is Europa grotendeels afgestapt van Russisch aardgas. Dankzij het milde winterweer en een fors toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) elders uit de wereld konden de voorraden voor afgelopen winter wel voldoende gevuld worden.

ANP 18 april 2023

ANP180423197 1

Gazprom stelt dat de gasvoorraden in Europa momenteel relatief laag zijn. Het bedrijf gaf verder aan dat Europa komende winter mogelijk niet opnieuw zal profiteren van relatief mild weer, wat dus leidt tot een groter gebruik om bijvoorbeeld woningen te verwarmen. Ook kan Europa meer moeite krijgen om aan voldoende lng te komen omdat de concurrentie op die markt toeneemt, aldus Gazprom.

"Het zal erg moeilijk worden, gezien de politiek gemotiveerde besluiten om de import van Russisch gas via pijplijnen te weigeren. De hoeveelheid beschikbaar gas op de Europese markt zal erg beïnvloed worden door concurrentie voor lng", aldus Gazprom in een bericht gepubliceerd op Telegram.

Europa is bezig meer terminals te bouwen voor de import van lng uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Qatar. Ook worden duurzame energieprojecten versneld om zo de afhankelijkheid van energie uit Rusland tegen te gaan, terwijl ook flink wordt bespaard op gasverbruik. Dat zou moeten helpen om ook volgende winter zonder tekorten aan gas door te komen in Europa

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws