Nieuws Actueel

'Gebruik ondernemerscheck bij DBA-problemen'

De ondernemerscheck die op de site van de Belastingdienst staat kan voorlopig uitkomst bieden bij het controleren of iemand al dan niet een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) is. Dat stelt een viertal belangenverenigingen woensdag in een open brief aan beleidsmakers.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 7 december 2016

Wet dba uitstel 2018 wiebes

De zogenoemde wet DBA moest zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn die in grote onzekerheid gestort, menen briefschrijvers ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, MKB Belangen en Noab.

Ze verwachten dat begin volgend jaar 100.000 zzp’ers zonder opdrachten zullen zitten. De partijen benadrukken dat het om een tijdelijke oplossing gaat. Door felle kritiek op de wet DBA zag staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zich vorige maand genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten.Gerelateerde artikelenWet DBA uitgesteld. Wat nu?De puinhopen van de wet DBAGrondlegger VAR: Geef zzp'er een volwaardige plek