Nieuws Actueel

Geen museum, dan dus online

Het had een museum over de Eerste Wereldoorlog in Zeeland moeten worden. Het werd een website: www.zeeland1914-1918.nl.

Guido van der Heijden | Foto: Ronald den Dekker 23 februari 2016

Adrie eerste wereldoorlog verzameling

Zijn fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog begon met een foto van zijn overgrootvader, een Duitser. Hij keek de kleine Adrie de Koster uit Terneuzen aan vanaf het nachtkastje. En net als zoveel jongetjes, zo was ook Adrie de Koster al jong geïnteresseerd in oorlogen. Alleen in zijn geval in het bijzonder dus de Grote Oorlog; de Eerste Wereldoorlog.

Hele collectie"Hij had aan de Somme gevochten. En dan raak je gefascineerd. Je leest eens een boekje, en nog een, je koopt een veldpost-envelop, een helm, een pet.” Dat ging zo door tot De Koster met plannen rondliep om een museum te beginnen. Maar ja, een museum begin je niet zomaar. Subsidie, locatie, toestemming, een hele kluif. De museumplannen heeft hij maar opgegeven. Op www.zeeland1914-1918.nl toont hij nu dat de Grote Oorlog bepaald niet heel stilletjes aan neutraal Nederland en Zeeland voorbij is gegaan. Uiteindelijk zal de hele collectie op de site te zien zijn.

Perspectief"Wanneer dat klaar is? Haha!” De Koster - zelf niet de kleinste - kijkt naar de manshoge stapel dozen en spullen in de woonkamer. Uniformen, petten, helmen, foto’s, eigenlijk alles wat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. "Fotograferen, oude foto’s inscannen. Daar ben ik zeker nog wel een jaar mee bezig.” Maar hij heeft het er voor over. Zijn collectie moet bekend worden. Al is het alleen maar vanwege de educatieve waarde. "Er is heel veel onwetendheid over de Eerste Wereldoorlog. Op school krijgen de kinderen er nauwelijks les over. Nederland was neutraal dus waarom? wordt er gedacht. Nou, de Eerste Wereldoorlog betekende het einde van het Duitse Rijk, het Habsburgse Rijk, het Ottomaanse Rijk. Er werden landsgrenzen gevormd, het heeft voor oud zeer gezorgd. Door de geschiedenis leer je dingen in perspectief te zien. De Tweede Wereldoorlog komt voort uit de Eerste. Zeeland heeft flink wat van de Grote Oorlog meegekregen. Verdwaalde bommen, vergissingsaanvallen tot zelfs op Schouwen-Duiveland en vele tienduizenden vluchtelingen die hier een veilig heenkomen zochten.

Belgen zijn sjiek"Een miljoen mensen vluchtten er in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Nu worden we al nerveus als er vijftigduizend voor de deur staan.” Honderd jaar geleden werd er heel anders naar vluchtelingen gekeken dan nu, weet De Koster. "Toen had het nog aanzien om een Belg in huis te nemen. Zeker in de betere kringen was het sjiek om een Belgisch gezin in huis te hebben. Dan kon je laten zien dat je het beste met de mensheid voorhad. Maar ja, uiteindelijk vonden de mensen de oorlog wel erg lang duren. En die Belgen hadden rare eetgewoonten en hun kinderen dronken bier. Op den duur vonden ze het niet leuk meer. Toen wilden ze eigenlijk wel weer van die Belgen af."