Nieuws Actueel

Geen oplossing in vissorteergeschil op Urk

Ook in de rechtbank kwamen de directie van de visveiling op Urk en tachtig vissorteerders niet tot een oplossing. Beide partijen stonden gisteren tegenover elkaar tijdens een kort geding in de Lelystadse rechtbank. De rechter besluit over een week wie op Urk de vis mag sorteren en op welke wijze dat gebeurt. Dat meldt de Stentor.

Van onze redactie 9 maart 2016

Visafslag urk vissorteerders flevoland schol

De vissorteerders stapten naar de rechter, omdat zij het niet eens zijn met de plannen van de directie van de visveiling. Die wil aan de slag met een nieuwe sorteermachine waardoor de inkomsten van de vissorteerders mogelijk teruglopen. "Sinds de visafslag de sorteermachine heeft geïntroduceerd, verloopt alles stroperig", merkte Jan Rein de Wit op namens de vissorteerders.

OnzekerheidDe directie wil bovendien dat de vissorteerders zich aansluiten bij de stichting ISLA die onderdeel is van de visveiling. "De sorteerders krijgen bij de stichting een contract voor een half jaar. Wat gebeurt er daarna? Die onzekerheid is het grootste probleem", vervolgde De Wit.

Zo'n zestig sorteerders zijn inmiddels wel bij de stichting ondergebracht. De vissorteerders die zich niet willen aansluiten wilden dat er een arbitragecommissie zou worden ingesteld, maar de directie van de visveiling wil daar niet aan.

Gepasseerd station"Dat heeft geen toegevoegde waarde", liet de advocaat namens veilingdirecteur Teun Visser weten. "Er zijn al zo veel inspanningen geweest om tot een overeenkomst te komen dat arbitrage al lang een gepasseerd station is."

Hoewel de rechter nog een laatste voorzichtige poging deed om beide partijen op één lijn te krijgen, bleven de opvattingen verschillen.