Nieuws Actueel
Geen superzaad uit Andes maar uit Bemmel
Quinoa, het populaire superzaadje, groeit al duizenden jaren in de Andes. Maar in de supermarkt ligt inmiddels ook de Gelderse oogst. Dat schrijft De Gelderlander.

Tussen de uien, aardappels en koolzaad is het een niet typisch Hollands gewas dat op een deel van de akkers van Twan Houterman groeit.
De Bemmelse akkerbouwer verbouwt hier quinoa, dat eerst populair werd onder de vegetariërs en mensen met een glutenvrij dieet, maar inmiddels als superfood wordt neergezet.
RestaurantsHet wordt de laatste jaren meer en meer op de kaart gezet door eigentijdse restaurants. Heel eenvoudig te bereiden door het twaalf minuten te koken en daarna te gebruiken voor een salade of te kneden als een burger.
"Ik zocht een alternatief voor de tarwe. De prijs is zo slecht, daar kan ik het niet meer voor telen. Ik heb tarwe gedeeltelijk vervangen door quinoa."
Dutch Quinoa Group35 telers, waaronder zeven biologische, verbouwen in Nederland inmiddels 150 hectare. In Lingewaard en Overbetuwe verbouwden vijf akkerbouwers het gewas, maar twee daarvan zijn er tijdelijk mee gestopt. "We willen oogsten wat we afzetten. Aan grote voorraden heeft niemand iets."
De Dutch Quinoa Group heeft sinds kort de eerst oogst in de supermarkt liggen onder de naam Lola Quinoa, met prominent de aanduiding '100% Nederlands'.
AndesQuinoa is al duizenden jaren het belangrijkste voedselgewas in Zuid-Amerika.
Vooral in de Andes boven de 4.000 meter, omdat mais op deze hoogte niet meer groeit. De plant kan onder koude en droge omstandigheden groeien.
Boeren daar profiteren van de populariteit van quinoa. Nare bijwerking is wel dat de inheemse bevolking dit basisvoedsel niet meer kan betalen.
Door kruising zijn rassen ontstaan die bestand zijn tegen Europese omstandigheden. Ze zijn ook korter en minder bitter.
Vakmanschap"Het telen is goed te doen, maar vraagt wel vakmanschap. We zaaien en precies 150 dagen daarna kunnen we oogsten. We mogen geen gewasbeschermingsproducten gebruiken, kunstmest mag wel in de gangbare teelt, maar er wordt veel dierlijke mest gebruikt. Onze quinoa groeit dus zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Onkruiden laten we opkomen, we werken dat onder de grond en zaaien dan. De quinoa groeit hard en is het onkruid dan voor."
Als het oogsttijd is, dorsen machines de zaadjes van de plant en blijven de houtige stengels in stukjes achter op het land als voeding voor de bodem.
"De quinoazaadjes zijn heel geliefd voor glutenvrije diëten, maar dat betekent dus ook dat alle machines schoongemaakt moeten zijn, voordat wordt begonnen met quinoa."