„De krokante laag is vergelijkbaar met die van een kroket, maar dan net met een andere structuur.” Dat zegt Hiroshi Tsujimaru. Hij is operationeel manager bij Crushi en denkt mee over de nieuwste producten die het Utrechtse bedrijf ontwikkelt.
Op AD.nl vertelt hij: „Sinds vorig jaar hebben we een patent in Amerika, daarvoor ook al in Europa en in Nederland. Dat betekent dat niemand onze sushi zomaar mag namaken. Dat is fijn, want onze sushi is best bijzonder.”
Lees ook: Van Instagrampagina naar een eigen sushirestaurant: voor Romy (25) is het een droom die uitkomt
Crushi: speciale coating en krokant laagje
Wie weleens sushi eet, kent het wel: vis of bijvoorbeeld kip, gewikkeld in rijst en een jasje van zeewier. Je kunt het tegenwoordig bijna overal kopen, maar Crushi pakt het dus net iets anders aan. „De sushi is vergelijkbaar, maar we maken er een krokant jasje omheen. Dat doen we door middel van een speciale coating en een krokant laagje.”
Dat krokante laagje ontstaat door een paneerlaag van panko: Japanse broodkruimels. Als je weleens Japanse gepaneerde garnalen hebt gegeten, weet je hoe dat ongeveer smaakt. De smaak is ook vergelijkbaar met het krokante gedeelte van een kroket. „Alleen de structuur van de paneerlaag is anders.”
Omdat-ie uit de diepvries komt, is Crushi na het frituren vers
Sligro en Bidfood als verkoopkanalen
De productie doet het bedrijf niet zelf, maar is uitbesteed. „En de producten zijn primair bedoeld voor groothandelaren.” Zo kun je Crushi niet kopen bij de Jumbo om de hoek, maar wel bij groothandels als Sligro en Bidfood. Tsujimaru is een paar jaar geleden bij Crushi ingestapt. „Het idee voor Crushi is eigenlijk ontstaan toen een van mijn compagnons in zijn restaurant wat verschillende gerechten probeerde te frituren, en de sushi beviel wel héél erg goed.”
„Dat was aanleiding om een octrooi voor Crushi aan te vragen. Dat hebben we eerst in Nederland gedaan en dat werd relatief makkelijk toegekend”, legt Tsujimaru uit. „Toen hebben we het uitgebreid naar Europa en naar Amerika.”
Maar waarom is zo’n patent dan nodig? „Kijk, ons product is best uniek. Toen ik Crushi voor het eerst proefde was ik sceptisch. Maar ik werd enorm verrast.” Hij vergelijkt Crushi met sushi uit de supermarkt. Volgens de producent wordt rijst van de verse sushi uit de supermarkt al na een paar dagen droog. Dat is bij de krokante variant niet het geval. „Omdat-ie uit de diepvries komt, is Crushi na het frituren vers.”
Volgens voedselexpert Eke Bosman (Snackspert) is het in ieder geval een goede zet geweest om panko te gebruiken voor de paneerlaag. „Dat zal het ook in het buitenland goed doen.” De sushi van Crushi heeft Bosman nog niet eerder geproefd, maar wel andere krokante sushi. „Jaren geleden, op een horecabeurs. Het is toen niet in negatieve of positieve zin opgevallen.”
Toch gelooft hij dat de diepvries-sushi kan werken. „Uiteindelijk maakt het concept minder uit: je eten moet gewoon lekker zijn. Ik ben vooral benieuwd of mensen ‘klaar zijn’ voor krokante sushi.”
Lees ook: Liemès Food District als dé culinaire uitvalsbasis langs A2 bij Utrecht
Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) - zij geven octrooien uit - zijn er ‘niet enorm veel’ patentaanvragen op dit gebied gedaan. „Tegelijkertijd is niet te zeggen of en hoeveel octrooien er in Nederland zijn op het gebied van sushi, omdat je dan moet definiëren wat sushi is en wat niet.”
Of je Crushi binnenkort ook in de supermarkt kunt kopen? „We werken er wel aan, net zoals we werken aan de verkoop in Amerika.” Op dit moment is Crushi, naast Nederland en België, ook te koop in Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Ierland en Zwitserland.