Nieuws Actueel

Gek op oude biersoorten

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters? Eén daarvan is Theo Hesselink (61) uit Gouda, eigenaar van Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw. Deze bierbrouwer begon in november 2012 en brouwt momenteel 4.500 liter per jaar.

Bert van den Hoogen | Foto: Peter Franken 30 september 2016

Bierbrouwen bier brouwer gouda bierstad

De liefde voor het brouwen is voorlopig nog even belangrijker dan een grote omzet met een bijbehorende winst. Na dertig jaar bij Heineken beschouwt Theo Hesselink het als zijn missie vergeten biersoorten te produceren en Gouda als bierstad op de kaart te zetten. ,,Ik heb nu vijf bieren, waaronder Goudsch Wit, Goudsch Kuyt en Goudsch Gruyt. Een oude biersoort heb ik Erasmusbier genoemd, vanwege het Erasmusjaar. En vorig jaar had ik Tour de Francebier. Kuytbier wil ik weer landelijk bekend maken. Dat bier werd in de middeleeuwen gebrouwen van haver en tarwe.''

Eenvoudig

Zijn brouwerij staat niet vol met glimmende koperen ketels zoals in bierreclames. In een oude keuken achter de bierwinkel in de Lange Tiendeweg kookt hij het suikerwater in twee grote pannen op gasbranders. ,,Het is eenvoudig, maar het werkt goed. Ik wil investeren in apparatuur, maar zover is het nog niet. Belangrijker is het na het koken de temperatuur en dergelijke goed te controleren. Daarvoor heb ik wel speciale apparatuur."

Professionele aanpak

Brouwen in de eigen keuken is populair, maar Theo pakt het wel professioneel aan. ,,Eerst leverde ik alleen voor feesten, maar sinds maart lever ik ook aan de 136 winkels van Gall & Gall in Zuid-Holland. Het gaat langzaam, maar er zit groei in."

Gerelateerde artikelen:Brouwer houdt Capels biertje exclusiefBouwBrood gebruikt bierafval om brood te maken'Utrechtse speciaalbiertjes zijn booming'Bouwer Schavuyt koestert Veluwse roots