Nieuws Actueel

Geld tellen met hulp van een app

"Als ik mooie dingen zie, wil ik ze allemaal wel kopen. Ik heb echt een gat in mijn hand. Maar nu spaar ik voor een kat, dus laat ik dingen liggen in de winkel." Bianca Kolk (45) uit Apeldoorn vertelt over de manier waarop ze met geld omgaat. Ze is net samen met de Apeldoornse Mira Schipper (46) bij de lancering van het nieuwe programma 'Tel je geld' van Oefenen.nl geweest. Het landelijke programma werd gistermiddag bij de Felua-groep gepresenteerd. Dat schrijft De Stentor.

Hanne Koops | Foto: Kevin Hagens 1 november 2016

Geld tellen app Felua

'Tel je geld' is niet het enige programma dat de stichting heeft ontwikkeld, er zijn verschillende programma's gemaakt voor laag opgeleiden, voor het opdoen van basiskennis en vaardigheden. Ook de medewerkers die via de Felua-groep aan het werk zijn, maken deel uit van de doelgroep en volgen programma's via Oefenen.nl.

Hulp

Bianca Kolk en Mira Schipper hebben geen grote schulden, omdat ze hulp van familieleden krijgen. Schipper: "Maar er zijn veel collega's van me die weinig hulp hebben, en er ook niet over praten. Daar hebben we het gewoon niet over, geld en schulden. Veel mensen vonden het ook spannend om vandaag hierbij aanwezig te zijn. We hebben vanmiddag al wel een goede tip gekregen, namelijk dat je nee moet durven zeggen, niet over je heen moet laten lopen."

Kolk: "Ja en dat je niet zomaar iedereen geld moet lenen, omdat je niet weet of iemand wel te vertrouwen is."

Loonbeslag

Gerrie van Sunder, algemeen directeur bij Felua-groep, legt uit waarom dit programma een toevoeging is aan de bestaande middelen die er zijn voor de doelgroep. "De problematiek speelt hier ook zeker. Een deel van onze medewerkers zit in de schuldhulpsanering of heeft te maken met loonbeslag. Maar vaak speelt er meer. Dit nieuwe programma is laagdrempelig, en met een laag taalniveau geschreven zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Dat ontbrak vaak in andere programma's waarin mensen leren met geld om te gaan, het is vaak snel te ingewikkeld."

App

Behalve een online programma, is er ook een app waarmee vier deelnemers samen kunnen werken aan oefeningen. De bedoeling is dat juist met de oefeningen via de app, ook het gesprek op gang wordt geholpen. Kolk en Schipper zien het gebruik van de app wel zitten. Schipper: Maar ik heb zelf ook al geld opzij gezet voor een nieuwe brommer, ik spaar al. Alleen het overzicht raak ik soms kwijt, maar daar helpt mijn moeder mij dan weer bij. Ik wil ook mensen gaan helpen als ze hulp nodig hebben bij het programma of de app, ik ben een computerfreak."

Gerelateerde artikelen

Via een app een fiets huren

Uber lanceert tool voor ondernemers

App-maker en bezorgde vader vinden elkaar na noodkreet