Nieuws Actueel
Geld verdienen met bagger

Ondernemers Eldert Besseling en Hugo Ekkelenkamp van het Alblasserdamse Netics slepen de ene na de andere prijs in de wacht. Van de 10de plek in de MKB Innovatie Top 100 tot recent de Waterinnovatieprijs. En dat allemaal met bagger.
De dertigers bedachten manieren om baggerslib te gebruiken als duurzaam, circulair en goedkoop bouwmateriaal voor oeverbescherming. Gebruikelijk was om slib af te voeren en te storten. "Tijdens een onderzoek voor onze studie kregen we het vermoeden dat het efficienter is om het slib ter plekke te hergebruiken", vertelt Eldert. "We keken vooral naar de waardecreatie van modder en ontdekten dat daar nog maar weinig mensen mee bezig waren." Dat is intussen tien jaar geleden.
Enige optieVijf jaar later richtten de twee samen hun eerste bedrijf op. Al tijdens de studie was duidelijk dat ze samen zouden gaan ondernemen. Hugo: "We kunnen goed samenwerken en als je je eigen pad en toekomst wil bepalen, is het beginnen van een bedrijf de enige optie."
In Werkendam kregen ze de kans hun eerste idee - het maken van ‘tubes’ van 10 bij 3 meter gevuld met baggerslib - in de praktijk te brengen. Daarna volgden andere waterbouwkundige opdrachten. Ook schreven ze een boek en hadden de heren tien mensen in dienst.
"Ons eerste bedrijf liep goed. Toch zijn we nog eens goed gaan nadenken: wat vinden we het leukst en waar liggen de grootste kansen? Onze manier van bagger benutten verkocht zichzelf." Daarom startten ze 2,5 jaar geleden een nieuw bedrijf: Netics.
In de prijzenDie focus heeft effect gehad. Naast de tubes ontwikkelde Netics een methode om van baggerslib harde bouwelementen te maken: geowall. Deze stenen kunnen op locatie worden geproduceerd en gebruikt. "Wij doen wat ingenieurs horen te doen: oplossingen bedenken." Als onafhankelijk bedrijf adviseert Netics nu overheden, werkt met andere grote (bagger)bedrijven aan onderzoekstrategieën en leidt stagiairs op.
"De prijzen zien we als waardering voor ons ondernemerschap. We zitten op de goede weg", gaat Hugo verder. "Daarnaast komen we dankzij de awards makkelijker aan opdrachten, trekken we meer investeerders aan en leveren ze ons de nodige naamsbekendheid op."
Via het Oranje Handelsmissiefonds leggen Eldert en Hugo contacten in Canada. In Engeland werken ze al en indirect ook in Azië via andere bedrijven die hun techniek daar uitdragen. "Wereldwijd kunnen wij echt het verschil maken. Alleen al in Nederland spreek je jaarlijks over 10 miljoen m3 gratis bouwstof. Dit jaar gaan we ook in de Drechtsteden aan de slag. Dicht bij huis."