Nieuws Actueel
'Geld verdienen om schepen te bouwen, niet om winst te maken'
Met een biertje in de hand en de mondhoeken gekruld doet Edward Heerema zijn verhaal, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat is het niet. Hier staat een van de mediaschuwste ondernemers van Nederland: Edward Heerema, eigenaar van Allseas.

De topman van het maritieme bedrijf Allseas en bedenker van het megaschip Pioneering Spirit trad gisteren voor het eerst voor het voetlicht.
RecordgevaarteHij zou er geen zin in hebben, ging het verhaal over zijn terughoudendheid, omdat het dan zou gaan over de rivaliteit met zijn broers die ook succesvolle maritieme bedrijven hebben. Of over het oorlogsverleden van zijn vader. Maar de 68-jarige vindt het gewoon veel leuker om met de Pioneering Spirit bezig te zijn, bekent hij. Of met het ontwerpen van het volgende recordgevaarte. Werkweken van 100 uur zijn normaal, 'omdat in een dag helaas maar 24 uur zitten'.
"Het doel van Allseas is geen geld verdienen om winst te maken, maar nieuwe schepen." Heerema zegt het grappend. Uiteindelijk heeft het bedrijf wel decennia geld opzij gelegd om de 2,6 miljard euro kostende Pioneering Spirit te kunnen bouwen - een schip dat ondanks de golven en stroming razendsnel booreilanden bouwt en afbreekt en buizen legt op de zeebodem, maar waarvan tot voor kort niet eens duidelijk was of er wel behoefte aan is.
Eigenwijs"Edward Heerema heeft 25 jaar geleden een schip bedacht dat nu zijn eigen markt creëert", zegt voorzitter Martin van Pernis van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), dat hem gisteren de internationale titel Fellow Chartered Engineer toekende. Nog niet eerder kreeg iemand in Nederland deze hoogste erkenning voor ingenieurs. "Hij is een absolute voorloper en inspiratiebron voor ingenieurs." O ja, hij spreekt ook nog eens vijf talen vloeiend. Weliswaar is hij 'verschrikkelijk eigenwijs', maar anders zou de Pioneering Spirit nooit zijn gebouwd.
Zoveel complimenten maken hem verlegen, reageert Heerema met zachte stem. Hij maakt ook fouten. "Veel mensen zijn veel slimmer dan ik, maar heel soms heb ik een goed idee." Nu hij boegbeeld van de ingenieurs is, zal hij zich vaker laten zien, belooft hij. Vooral om studenten enthousiast te maken.