Nieuws Actueel

Gelderland en Overijssel willen industrie terughalen

Gelderland en Overijssel zetten 20 miljoen euro in om industrie terug te halen uit Azië en bestaande bedrijven in het oosten te ontwikkelen, zo bericht De Gelderlander.

Van onze redactie 21 september 2016

3d printen gelderland overijssel techniek banen terughalen tech

Door de opkomst van digitale technieken en 3D-printers kan Europa weer concurrerend worden met Azië, denkt de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer. Gelderland is traditioneel sterk in de metaalindustrie.

Banen

Gelderland wil het aantal banen in deze sector met 5.000 tot 10.000 vergroten in de komende vier jaar en daarmee Noord-Holland achterhalen als derde industriële provincie. Zuid-Holland en Brabant zijn de nummers 1 en 2.

Leveranciers

Scheffer, die Azië recent twee keer bezocht, verwacht veel van de opkomst van digitale technieken in de industrie. "Je ziet dat bedrijven meer producten op maat willen hebben en dat ze daarvoor graag zien dat leveranciers dichtbij zitten. Daar komt bij dat ze in Azië problemen hebben om voldoende mbo-geschoolde werknemers in te zetten. Wij hebben die wel, daar liggen voor ons de kansen."

Textielsector

In de textielsector is die tendens al zichtbaar, volgens Scheffer. "Voor het eerst in 60 jaar is het aantal banen in Nederland gestegen. Dit is typisch zo'n sector die verplaatst is naar Azië."

Nieuwe technieken

Gelderland en Overijssel willen hun miljoenen inzetten om laboratoria te betalen waar meerdere bedrijven gebruik van kunnen maken. Ook zouden er grote 3D-printers van betaald kunnen worden, die bedrijven kunnen gebruiken. De nieuwe technieken moeten er ook toe leiden dat er minder grondstoffen verspild worden.

Extra opleidingen

Ook is er geld om extra opleidingen te betalen. Het bedrijfsleven constateerde al eerder dat mbo'ers lang niet altijd de kennis hebben die gevraagd wordt.

Remeha

De provincies werken met een aantal voorbeeldbedrijven samen. In Gelderland horen tot die groep Remeha, de Apeldoornse producent van verwarmingsketels en het Terborgse metaalbedrijf Kaak.