Nieuws Actueel

Generator Hostel: budgetslapen, maar dan luxe

Groepshotels nieuwe snit rukken op in Amsterdam. In het Oosterpark is nu 'poshtel' Generator neergestreken, schrijft het Parool. 'Ons café en restaurant zit op het niveau van een viersterrenhotel.'

Herman Stil | Foto: Eva Plevier 16 maart 2016

Restaurant generator hostel amsterdam oosterpark

Nee, aan de historie van het pand waarin het Britse Generator vandaag een groepshotel met 566 bedden in 168 twee- en vierpersoonskamers opent, wordt niet uitgebreid gerefereerd. Ooit sneden studenten van de Universiteit van Amsterdam in het uit 1917 stammende Laboratorium Gezondheidsleer ter beschikking aan de wetenschap gestelde lichamen open om het vak van chirurg te leren. Geen plek om nu het mes in de biefstuk te zetten.

PoshtelGroepshotels nieuwe snit zijn in Amsterdam sterk in opmars. Sinds de komst van het Duitse Meininger op Sloterdijk vier jaar geleden, duiken ze her en der op: AO Hostel opende eind vorig jaar in Zuidoost, het Ierse Clink is net open in Noord en aan een tweede Meininger wordt nu gebouwd naast het Amstelstation.

Generator is de vaandeldrager van het 'poshtel', de Engelstalige samenvoeging van de woorden hostel en posh (snobistisch). Dus: wel met zijn vieren op één kamer en betalen per bed, maar geen slaapzalen en sanitair op de gang. Er is zelfs een heuse suite - uitzicht op het Oosterpark.

Tussenin"Prijs is niet wat ons onderscheidt van andere hostels", zegt topman Fredrik Korallus van het Britse Generator. "Wij concurreren zowel met hostels als met budgethotels zoals Easyhotel. We zitten daar prima tussenin. Ons design is daarbij één ding, maar onze nadruk op restaurants en cafés, niet alleen voor de gasten, maar ook voor de buurt, onderscheidt ons ook."

In het oude laboratorium is de voormalige collegezaal nu een auditorium en evenementenzaal met zitjes op verschillende hoogtes en de voormalige bibliotheek op de tussenverdieping is een lounge geworden. In de stookruimte zit een nachtcafé dat permanent open is.

BurgerEr zijn glazen liften en - aan de kant van het Oosterpark - een terras. Het café is dag en nacht open en de - zelfbenoemde - beruchte Generator Burger zal ook hier op de kaart komen te staan. "Met onze cafés en restaurants zitten we op het niveau van een viersterrenhotel als The Hoxton. Alleen hebben wij er al voor 35 euro een bed bij." En vanaf 72 euro een kamer. Dat is in beide gevallen een vanafprijs, die snel kan oplopen: net als bij budgetluchtvaartmaatschappijen schommelt die prijs naar beschikbaarheid.

Amsterdam stond lang op het lijstje van de Britten. "We zijn hier drie jaar mee bezig geweest. Omdat we graag ook de panden waar we zijn gevestigd willen bezitten, heeft het langer geduurd."

ModemensenMet het Amsterdamse hotelbeleid, dat nieuwe hotels uit de binnenstad en uit buurten met veel hotels weert (Generator heeft zowel Hotel Arena als NH Tropen als buren), heeft dat oponthoud niets van doen. "Ik ben blij dat we in Amsterdam-Oost zitten. Het was juist een strategische keuze. Elke keer als ik er ben, zie ik weer wat nieuws. Bovendien past de buurt heel erg bij onze doelgroep en die van de stad," zegt Korallus, die Amsterdam goed kent omdat hij met een Nederlandse vrouw is getrouwd.

"Het jongere, creatieve deel van de zakelijke markt laat zich wel degelijk aanspreken door ons aanbod: mensen uit de creatieve industrie, de reclamebranche, musici, modemensen. En we zien dat bedrijven graag evenementen bij ons organiseren, zoals binnenkort Uber."

WhiskystokerijNegen vestigingen heeft de acht jaar oude Britse hostelgroep nu, met nog vijf in de pijplijn. De volgende opening is in Miami, de eerste Amerikaanse vestiging. "We moeten voorzichtig zijn dat we bij het groeien wel onze eigen koers vasthouden. Door naar nieuwe markten te gaan moeten we onze filosofie niet laten verwateren. Tot nu is dat goed gelukt."

"In Dublin, waar we in een oude whiskystokerij gevestigd zijn, draaien we uitstekend, ondanks het feit dat om ons heen allemaal budgethostels actief zijn die twaalf, vijftien euro voor een bed vragen. Bij ons is dat dertig, veertig euro en toch zitten we vol. We spreken onze eigen markt aan." Meer vestigingen in Amsterdam zitten niet in de planning. Maar Korallus noemt Rotterdam een interessante optie. "Dat is ook een studentenstad, ook met een creatieve sector. Wie weet."