Nieuws Actueel
Oud-topman Sanderink verliest weer van ex-vriendin: opnieuw misleiding van rechtbank
Opnieuw heeft Gerard Sanderink de rechtszaak tegen zijn voormalige partner Brigitte van Egten verloren. De rechtbank Almelo heeft geoordeeld dat Sanderinks zonnepanelenbedrijf DSS wederom misleidende informatie heeft verstrekt. Het is niet de eerste keer dat de zakenman dit verwijt krijgt.

Gerard Sanderink. Foto: ANP
In mei 2022 stuurde DSS een deurwaarder naar het adres van haar vroegere directeur, Brigitte van Egten. Hij legde beslag op mailbestanden, WhatsApp-berichten, sms’jes en documenten. Het was de zoveelste poging van DSS-eigenaar Sanderink om bewijsmateriaal te verzamelen over de vermeende fraude die zijn ex bij de onderneming zou hebben gepleegd, schrijft het AD. Over die beschuldiging procederen ze nu al meer dan vier jaar en Sanderink heeft het nooit kunnen bewijzen.
Lees ook: Zakenman Sanderink verkoopt boerderij en betaalt ex 2,65 miljoen aan dwangsommen
Onderzoeken naar Van Egten verzwegen
En dat gaat hem ook nu niet lukken, want van de Almelose rechter mag DSS het in beslag genomen materiaal niet inzien. In het vonnis klinkt woede door: de advocaat van de onderneming had namelijk eerst aan de rechtbank Rotterdam gevraagd om beslag te mogen leggen. Die weigerde echter. In plaats van in hoger beroep te gaan, probeerde DSS het gewoon nog een keer in Almelo, zonder daar te vermelden dat Rotterdam al 'nee' had gezegd. En dat is ‘in strijd met de waarheidsplicht’ en ‘in strijd met de eisen van een goede proces-orde’, aldus het vonnis.
Het Goorse bedrijf verzweeg ook dat Van Egten al uitgebreid verweer had gevoerd tegen de beschuldigingen en vermeldde ook niet dat er al vijf accountantsonderzoeken naar de vermeende fraude waren geweest, die allemaal hadden uitgewezen dat er niets aan de hand was. DSS beweerde in het verzoekschrift wel dat het nu gevorderde bewijsmateriaal nodig was voor een nieuw onderzoek.
Lees ook: Landbouwgrond van gevallen Centric-topman Sanderink wordt gedwongen geveild
Volgens het vonnis is het ‘verre van aannemelijk’ dat er daadwerkelijk fraude is gepleegd: als dat wel zo was, moesten daar in de boekhouding van DSS bewijzen voor te vinden zijn. Maar DSS onderbouwt die beschuldigingen op geen enkele manier, vond de rechter. Volgens het vonnis maakte DSS misbruik van procesrecht. Daarom moeten ze de volledige proceskosten van Van Egten betalen: ruim 42.000 euro. De rechter verbiedt het bedrijf ook om ooit nog beslag te leggen op communicatie van Van Egten om daarmee fraude aan te tonen.
Misleiding door echtgenote Rian van Rijbroek
De recente uitspraak is in lijn met eerdere vonnissen. In mei 2022 oordeelde Almelo al dat Sanderinks bedrijf Centric misbruik van recht maakte in een procedure tegen Van Egten. In april van dit jaar zei de rechtbank Dordrecht dat Sanderinks echtgenote Rian van Rijbroek geprobeerd had de rechters te misleiden in een procedure tegen een deurwaarder.
En in juni oordeelde de rechtbank Almelo dat Van Rijbroek nooit meer onderzoek mag doen naar Van Egten, omdat zij ‘in de mailboxen van Van Egten op zoek gaat naar aanknopingspunten en daar vervolgens in het geheel niet te onderbouwen, veeleer fantastische theorieën aan hangt. Het gevolg is dat wanneer zij onderzoek naar Van Egten doet, de uitkomst bij voorbaat onjuist en misleidend is.’
Lees ook: Gerard Sanderink wil hulp om bedrijven 'uit handen Russische maffia' te houden