Nieuws Actueel

Gestroomlijnde chaos in Franciscus Gasthuis

Waar veel mensen samenkomen, is werk aan de winkel. Op zoek naar de professionals achter het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam.

Thom Christiaanse | Foto: Bart Hoogveld 24 december 2016

Teamwork Franciscus

Franciscus Gasthuis & Vlietland is met twee ziekenhuislocaties en drie poliklinieklocaties in Maassluis, Hoogvliet en Lansingerland een werkgever voor 4.200 medewerkers en zo'n 300 specialisten.

Beste in regio Rotterdam

Het aantal medewerkers en specialisten is behoorlijk, maar het is niet genoeg. Het topklinisch opleidingsziekenhuis, dat in de AD Ziekenhuis Top 100 van eerder dit jaar als beste uit de bus kwam in regio Rotterdam, kampt met een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen.

Spoedeisendehulp

Maar ondanks het tekort is het druk in het ziekenhuis. Zo is op de spoedeisende hulp in het Franciscus Gasthuis aan de Kleiweg altijd wat te beleven. Patiënten worden naar binnen gerold op brancards en artsen verdwijnen achter gordijnen van behandelkamers. Zitten is er, zelfs op een rustige doordeweekse dag, niet bij voor de verpleging. ,,Nee, zeker niet. Hooguit als je even op de pc bezig bent." Vanessa Brown (38) werkt bijna een jaar als spoedeisendehulparts in het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Zelf houdt ze wel van die drukte. ,,Gestroomlijnde chaos noem ik het. De dynamiek houdt je scherp. Als je op de spoedeisende hulp wilt werken, is multitasken een must."

Ambulancesluis

De ambulancesluis lijkt een andere wereld. Bij het sluiten van de automatische schuifdeuren verdwijnen de drukte en hectiek naar de achtergrond. Een ambulance houdt een van de vier overdekte plaatsen bezet, terwijl ambulancebroeders in de pauzeruimte binnen snel een kop koffie drinken of een kom erwtensoep eten. Het lijkt nu even rustig, maar dat is niet altijd het geval, verzekert Vanessa. ,,Het kan hier echt heel heftig worden. We hebben weleens meegemaakt dat de hele ambulancesluis vol stond en ervoor nog eens vijf ambulances stonden geparkeerd. Wat je dan doet? Dankzij trainingen kunnen we als team het overzicht houden en anticiperen op de situatie."

Hecht team

In een schaarse vrije verpleegkamer benadrukt Vanessa het belang van het teamverband. ,,Artsen zijn niks zonder verpleegkundigen. Zij zijn zeer belangrijk, omdat zij de eerste zijn die de patiënt zien. Er is onderling veel overleg en ook op persoonlijk vlak moet je een team vormen. Dagelijks komen we bij elkaar om heftige gebeurtenissen te bespreken. Door als hecht team samen te werken, functioneren we goed." Als topklinisch opleidingsziekenhuis zet het Franciscus Gasthuis & Vlietland extra in op zorginnovatie, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Zo is er op de spoedeisende hulp een studiekamer voor bijscholing en onderzoek. ,,De mogelijkheid om jezelf constant te blijven ontwikkelen is een van de redenen waarom het fijn is hier te werken. Aan de hand van online leermodules blijven we op de hoogte van de nieuwste inzichten. Zowel artsen als verpleegkundigen kunnen zich inschrijven voor cursussen en opleidingen. Ik ben zelf bezig met onderzoek."

Praatje maken

Op de verpleegafdeling chirurgie van het Franciscus Vlietland in Schiedam is het minder hectisch dan op de spoedeisende hulp. Ook hier hebben verpleegkundigen hun handen vol, maar het komen en gaan van patiënten ontbreekt. Een bezoeker meldt zich aan de balie om een familielid op te halen. De andere patiënten lezen wat of maken een praatje.

Tweede familie

Seniorverpleegkundige Stephanie van Leeuwen (26) voelde zich er tijdens haar stage zo thuis dat ze na haar opleiding meteen wilde terugkomen. ,,Terwijl ik dichter bij andere ziekenhuizen woon. Gelukkig was deze positieve ervaring wederzijds. Het voelt hier huiselijk en zo persoonlijk dat het eigenlijk mijn tweede familie is." Als seniorverpleegkundige heeft Stephanie een coachende rol. Ze coördineert een van de vier sectoren op de afdeling en helpt verpleegkundigen met vragen. ,,Het is een uitdaging. De andere verplegers moeten het gevoel hebben dat ze zelf kunnen vragen of ze het goed doen. Misschien wel het belangrijkst is dat ze leren denken alsof ik er niet bij ben. Iedereen heeft andere behoeftes en daar moet je op inspelen. De drukte maakt het coachen extra uitdagend. Je moet tijd vrijmaken voor collega's naast je taken als verpleging."

Coördinatie

Stephanie coacht niet alleen verpleegkundigen op de afdeling, maar coördineert ook het werken met nieuwe technologie en ICT. Sinds kort is het Franciscus Gasthuis & Vlietland op een nieuw elektronisch patiëntendossier overgestapt. Stephanie begeleidt de invoering van de zogenoemde computer on wheels. ,,Het was wel even wennen, want onze werkwijze is compleet veranderd. Het totaalplaatje zit nu in die computer waardoor we veel patiëntgerichter kunnen werken. Alles wat we constateren wordt ingevoerd en behandelverzoeken worden voortaan meteen digitaal aangevraagd."

Blijven ontwikkelen

Ondanks dat Stephanie naast alle coachende taken ook haar verpleegtaken heeft, noemt ze haar baan niet zwaar. ,,Ik wil graag geprikkeld blijven. De extra functie is daarom leuk om te doen. Soms zijn bepaalde gevallen emotioneel zwaar, maar dankzij steeds meer ervaring leer je daarmee omgaan. Ik heb leuke collega's en er zijn veel mogelijkheden om cursussen en aanvullende opleidingen te volgen om zo te blijven ontwikkelen."

Arwin Breidenbach van Aafje biedt onderdak

Tekst loopt door onder de foto

De hotelier

Het Aafje zorghotel staat in directe verbinding met het Franciscus Gasthuis. Patiënten die nog niet naar huis kunnen - en toestemming krijgen van hun zorgverzekeraar - mogen hier herstellen. Het hotel aan de Kleiweg heeft 60 eenpersoonskamers en ook kamers voor echtparen. ,,Gasten hebben hier echt een eigen kamer. Elke etage heeft een restaurant voor ontbijt, lunch en diner'', zegt Arwin Breidenbach, verantwoordelijk voor de facilitaire zaken in het zorghotel. ,,Een brancardier, een persoonlijke hulp, haalt de gast van zijn kamer en brengt deze naar de revalidatieafdeling voor bijvoorbeeld fysio.''

Bianca Boxma- de Klerk begeleidt het onderzoek

Tekst loopt door onder de foto

De onderzoeker

Bianca Boxma-de Klerk begeleidt het wetenschappelijk onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland. ,,Onze medici en zorgprofessionals streven elke dag naar optimale kwaliteit en veiligheid van zorg. Hiervoor moeten we resultaten van wetenschappelijk onderzoek toepassen in de dagelijkse praktijk. Het wetenschapsbureau ondersteunt hierbij door te voorzien in randvoorwaarden voor onderzoek, scholing aan te bieden en te ondersteunen en adviseren in alle fasen van onderzoek. Ik haal veel energie uit het begeleiden van onderzoeken die direct bijdragen aan onze zorg.''

Karin Hoogduin rijdt mee op de ambulance

Tekst loopt door onder de foto

De verpleegkundige

Karin Hoogduin is zowel verpleegkundige op de intensive care als ambulanceverpleegkundige. ,,Ik vind het moeilijk om te kiezen. Ik wil mezelf blijven uitdagen. Het zijn twee compleet verschillende manieren van zorgverlening. Met de ambulance ga je met één collega op pad en ben je als eerste bij de mensen thuis. Op de ic heb je juist veel mensen om je heen.'' De vraag of ze het zwaar vindt, wordt gauw weggewuifd. ,,Een gecombineerde baan met onregelmatige diensten is soms puzzelen om een goed rooster te maken. Soms heb je late avonden en vroege ochtenden. Maar dat hoort bij de zorg.''

Roos Sablerolles leert veel op de geriatrie

Tekst loopt door onder de foto

De arts-assistent

Roos Sablerolles werkt als arts-assistent - niet in opleiding tot specialist (ANIOS) - op de verpleegafdeling geriatrie van Franciscus Vlietland. ,,Op deze afdeling met twintig bedden bekijk ik samen met collega's niet alleen de medische problemen van de patiënt, maar ook de sociale, functionele en psychische. Dit om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Rekening houdend met de behandelwensen en ethische aspecten voeren wij daar beleid op. Als ANIOS kan ik in dit klimaat meepraten over patiënten. Daar leer ik veel van.''

Al het voedsel gaat langs Peter Burnet

Tekst loopt door onder de foto

De kok

In de keuken van Peter Burnet staat geen enkele kar scheef en is geen vuiltje te vinden. De manager voedingsdienst werkt er al 40 jaar. ,,Alles wat met voeding te maken heeft, moet langs mij. En we koken

hier vers", vertelt hij trots. Begin volgend jaar moet de keuken zelfs smaaksturend kunnen koken. ,,Smaaksturing is een wetenschap waarmee je onderzoekt wat iemand met smaakverlies nog wel kan proeven. Door die smaken te prikkelen krijg je mensen, en vooral ouderen, weer aan het eten."

De cijfers

27.369operaties vonden vorig jaar plaats in Franciscus Gasthuis & Vlietland.

34.105dagbehandelingen vonden plaats op alle locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

4.309baby's werden in 2015 geboren onder wie 2.108 meisjes, 2.201 jongens, 56 tweelingen en een drieling.

768bedden, waarvan 410 in het Franciscus Gasthuis en 358 in Franciscus Vlietland.

18operatiekamers, waarvan 10 in Franciscus Gasthuis en 8 in Franciscus Vlietland.

werkenbijfranciscus.nl