Nieuws Actueel
'Gevarieerder, drukker, gezelliger'

Gezelliger en gevarieerder. Frank Hendrix uit Vught vindt de vernieuwde woonboulevard in Den Bosch een verbetering. Hij heeft zojuist de Media Markt bezocht. "Hoef je niet meer voor naar Eindhoven", zegt hij in het Brabants Dagblad.
De woonboulevard tussen Den Bosch en Rosmalen kreeg er in 2015 12.000 vierkante meter winkeloppervlak bij. Achter de 'oude' boulevard openden ketens als Keuken Kampioen, Sanidirect, Keukensale en dus ook Media Markt hun deuren.
"Ik ben overal geweest", zegt een bezoeker uit Rosmalen. "Ik zocht een keuken. Het is gemakkelijk prijzen vergelijken. Het is hier drukker en leuker geworden. Bij de Media Markt komen soms artiesten. Die winkel is dé publiekstrekker."
Drie doelgroepen"Allemaal potentiële klanten", zegt ondernemer Han van Osch van restaurant Subway. Zijn broodjeszaak gaat om half tien open om de eerste klanten van de Media Markt te verwelkomen. "Ik heb drie doelgroepen: het winkelende publiek, de werknemers in winkels en bedrijven en mensen die rond de woonboulevard wonen. Zij kunnen hier hun etenswaren afhalen. Die groep blijft nog wat achter, maar ik ben tevreden over het eerste halfjaar."
"De klanten moesten hun weg vinden", zegt vestigingsmanager Jeroen van Tol van Media Markt over de eerste maanden. "Ze moeten een keer in je winkel zijn geweest. De mensen gaan gemiddeld eens in de twee, drie maanden naar de Media Markt. Er zijn nogal wat zaken op de boulevard waar klanten niet zo vaak binnenlopen. Je koopt bijvoorbeeld maar één keer in de ongeveer tien jaar een keuken."
"Ik zou meer winkels willen waar mensen wat frequenter naartoe gaan, zoals een grote supermarkt of een sportzaak. De klant krijgt dan ook vaker een impuls om even bij ons binnen te lopen om bijvoorbeeld een inktpatroon of verlengkabel te kopen."
BangVolgens voorzitter Ruud Ernes van winkeliersvereniging De Bossche WoonBoulevard mogen er nu alleen vestigingen komen die iets met wonen te maken hebben. "Er mag veel niet", zegt hij. "De gemeente is bang voor leegstand in de binnenstad. Ik heb geen exacte cijfers, maar als ik mijn collega's mag geloven, gaat het behoorlijk goed hier. Er staan vrijwel geen panden leeg. Er is wel veel van hetzelfde. Ik vraag me af of al die keuken- en sanitairzaken hun hoofd boven water kunnen houden. Meer variatie is beter. Daar gaan we in 2016 met de gemeente over praten."
Er kwamen afgelopen jaar winkels bij, maar er gingen ook zaken weg. Kringloopbedrijf Vindingrijk verhuisde in september bijvoorbeeld naar een pand aan de Afrikalaan in Den Bosch. "We waren bang dat de klanten ons niet meer zouden vinden", zegt manager Edwin de Kinderen van het bedrijf, waar opgeknapte tweedehands goederen worden verkocht. "Dat is meegevallen. Sterker nog, we draaien meer omzet dan voorheen. Onze bevoorrading was vóór de verhuizing op een andere locatie. We moesten op en neer rijden om de artikelen aan te vullen. Er waren vaak lege plekken in de winkel. In ons nieuwe pand is de bevoorrading naast de winkel. We zitten nu onder één dak. Dat is een voordeel."
Bossche woonboulevard
De Bossche Woonboulevard wordt omsloten door Balkweg, Tinnegieterstraat en Reitscheweg. Volgens zijn website telt de woonboulevard momenteel 32 winkels en showrooms. Het totale winkeloppervlak bedraagt na de uitbreiding met 12.000 m2 vorig jaar ruim 50.000 m2. Er zijn zo'n 1.700 gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Over de ontwikkeling van dit bedrijventerrein lag de gemeente decennialang in de clinch met projectontwikkelaar Jacques Stienstra. Die wilde een uitgebreid handelscentrum met kantoren en winkels. Na bezwaren van binnenstadswinkeliers wijzigde de gemeente de plannen. In 1992 betaalde de gemeente Stienstra 80 miljoen gulden schade-vergoeding.