Nieuws Actueel

Gezellig uit eten op de parkeerplaats

Het kan gewoon gemakzucht zijn, snel eten in de auto. Maar mensen rijden om veel meer redenen langs een McDrive, merkte fotograaf Marcel van den Bergh, schrijft de Volkskrant.

Olaf Tempelman | Foto's: Marcel van den Bergh 1 maart 2016

Macdrive2

Dineren bij McDonald's wordt wel bestempeld als een misdaad tegen lijf en smaakpapillen. Langsrijden bij een McDrive is vanuit dit gezichtpunt zoiets als de perfect crime. Wie zich daaraan bezondigt, doet alles wat een mens volgens voedseldeskundigen, maag-lever-darmartsen, gezondheidscoaches, culinair journalisten, afslankpsychologen, fitnesstrainers, healthtrainers, zenmeesters en yogaleraren hoort na te laten. Immers: wie te voet een McDonald's betreedt, doet nog een beetje aan lichaamsbeweging - sjouwen met een vol dienblad is al bijna gewichtheffen. Wie bij een bezoek aan een gele M in de auto blijft zitten, krijgt het volle pond van de BigMac maar verbrandt nauwelijks calorieën.

Ook voor wat betreft andere stokpaardjes van voedseldeskundigen - het vertragen van ons eettempo en het met aandacht nuttigen van ons voedsel - is elke McDrive een crime scene. Als mensen hun Chicken Sensation plus McFlurry Caramel Cookie achter het stuur verorberen, doen ze dat doorgaans namelijk aanmerkelijk sneller dan binnen aan een tafeltje.

Bijna overal waar de gele M in het landschap voorkomt - 121 van 's werelds 195 officieel erkende staten - spreken mensen schande van dit gemotoriseerd dineren. Toch is te zien dat de perfecte misdaad 24 uur per dag en overal wordt begaan door een gevarieerd gezelschap mensen. U houdt vol dat u nooit een McDrive hebt aangedaan? Houd er dan rekening mee dat er bij elke McDrive camera's staan die kentekens registreren. Een bekentenis in een vroeg stadium kan leiden tot strafvermindering. Ik beken bij deze dat ik vorig jaar in de file heb gestaan voor een gele M op het weinig idyllische Tahiti. Er waren tien Fransen voor mij die óók hadden geprobeerd iets anders te vinden. Wat zou McDonald's moeten beginnen zonder de menselijke gemakzucht?

De stiefbroers sonny van Kraneneburg (achter het stuur) en Stefan de Bruijn hebben hun zus net weggebracht naar dansles en voroat hun voetbaltraining begtin hebben ze wienig tijd om te eten. Daarom rijden ze maar even snel langs de McDrive in Tiel. Dat doen ze ongeveer een keer per maand.