Nieuws Actueel

Giel Beelen ontwijkt salarisplafond door overstap naar John de Mol

Met Giel Beelen haalt John de Mol een grote naam binnen bij Talpa Radio. Volgens ingewijden ondertekent Beelen (40) binnenkort een contract en is hij niet de laatste, zegt het AD.

GUDO TIENHOOVEN EN ALEXANDER VAN EENENNAAM | Foto: ANP 16 augustus 2017

Gielbelen anp

Dat Giel Beelen vertrekt bij 3FM en BNNVARA heeft niet alleen te maken met de minder prominente weekendplek die de dj sinds dit jaar op 3FM inneemt met On Stage. Het draait ook om geld. Net als alle grootverdieners van de publieke omroep zou hij veel salaris moeten inleveren om te voldoen aan de nieuwe wet die topinkomens in de publieke sector begrenst op 181.000 euro.

Om in de buurt van (of boven) zijn huidige salaris te komen, had Beelen maar één optie: een overstap naar de commerciële radio. John de Mol, die zijn vier stations Sky, Radio 10, Radio 538 en Veronica wil versterken met bekende namen, trok al een tijdje aan hem. Als ochtend-dj van 3FM verdiende Beelen circa 550.000 euro per jaar. Dat bedrag is na zijn verhuizing naar het weekend aangepast, maar nog niet zodanig dat hij op het nieuwe maximum van 181.000 euro uitkwam.

Lees ook: Michael Pilarczyk: ‘Ik doe wat ik wil en bereik alles wat ik wil’

Salarisplafond

Er zijn meer populaire radiomakers bij de NPO die tegen dit salarisplafond gaan aanlopen. De Mol zou volgens goed ingevoerde bronnen ook Gerard Ekdom en Rob Stenders (beiden Radio 2) proberen te verleiden met een overstap, zoals hij eerder onbedoeld aan de basis stond van de breuk van het succesduo van Qmusic, Mattie en Wietze.

De Mol had die twee overgehaald om naar Sky Radio te komen, maar die transfer ketste af omdat Mattie een sterk verbeterd contract tekende bij Qmusic. Die angst hoeft De Mol in het geval van de publieke omroep niet te hebben.

Verleiding

Geld is voor Talpa Radio een machtig verleidingsmiddel. Wietze, die nog altijd in dienst is bij Qmusic, is nog wel in beeld voor een plek op een van Talpa's stations.

Voor Giel Beelen was zijn artistieke vrijheid ongetwijfeld een drempel voor een oversteek naar de commerciëlen. Hij heeft altijd geïnvesteerd in onbekend talent en daarvoor zal bij een commercieel station minder ruimte zijn.

Talpa

Het is de vraag of - en zo ja, in hoeverre - hij op dit punt iets heeft kunnen uitonderhandelen bij Talpa. Het is eveneens nog de vraag wat Beelen precies bij Talpa Radio gaat doen. Radio 538 heeft als marktleider alle wind al mee, Sky Radio doet het zonder dj's nog altijd uitstekend en Radio 10 zit al een tijdje in de lift. Alleen Veronica kan qua luistercijfers wel een duwtje gebruiken. Een programma op die zender ligt dus voor de hand. ,,Maar dan moeten ze wel de kavels van Radio 10 en Veronica omwisselen'', zegt Erik de Zwart, voormalig omroepdirecteur van Veronica. Hij doelt daarmee op de frequenties van de stations, die zijn gekoppeld aan bepaalde eisen. Radio 10 is veel vrijer dan Veronica, dat geen nieuwe muziek mag uitzenden. ,,En ik denk niet dat Giel Beelen alleen maar gouwe ouwen gaat draaien.''

,,Als ze van Veronica een pop- en rockzender maken, voeren ze mijn oude plan uit'', zegt De Zwart. ,,Daar past ook een dj als Rob Stenders bij en ik zie Giel daar ook wel werken. Waarom zou hij daar geen nieuwe muziek van een onbekend talent kunnen draaien? Als je daarmee een groot publiek aanboort, is het goed. In het buitenland zijn er zo veel commerciële stations die dat doen. Er liggen kansen voor een pop- en rockzender. 3FM was het, maar die zender heeft flink wat luisterpubliek verspeeld.''

Tijdperk

Het vertrek van Beelen bij 3FM markeert voor de zender het einde van een tijdperk. Beelen was de laatste van de generatie die de jongerenzender gouden jaren bracht. In luistercijfers wedijverde 3FM met Radio 538 om de koppositie en een tijdlang won 3FM.

De tijd van Coen en Sander, Ekdom en Giel is voorbij en dat is misschien wel goed nieuws voor het station dat sinds een kleine twee jaar worstelt met zichzelf. Het opbouwen kan nu weer vanuit de luwte beginnen, zonder gevestigde namen. Het marktaandeel (ooit bijna 12 procent, nu nog geen 5) is zo zeer gekelderd dat 3FM niet meer meedoet in de top en tot nu toe is er amper zicht op verbetering. De vernieuwingsslagen mislukten door verkeerde keuzes in muziek (te veel hiphop) en/of dj's.

3FM

3FM hield lang vast aan de koers die na het vertrek van Coen en Sander, Ekdom en Stenders was ingezet, maar inmiddels zijn wat paniekerig overkomende wijzigingen doorgevoerd. In juni kwam het station met een nieuw logo en een koerswijziging voor wat betreft muziek, gisteren werd een stoelendans van presentatoren afgerond.

Waar Domien Verschuuren de oude ochtendplek van Giel behoudt, ruimt Frank van der Lende in de middag (16.00 - 18.00 uur) het veld voor Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen, die hun plaats in de lunchuren weer overdragen aan Eva Koreman. Angelique Houtveen krijgt het tijdslot 14.00 - 16.00 uur.

Als ze van Veronica een pop- en rockzender maken, voeren ze mijn oude plan uit

Erik de Zwart, voormalig omroepdirecteur van Veronica