Nieuws Actueel

Gieterse opent pop-up restaurantin China

Het Holland Giethoorn Restaurant in China is een enorme hit. 'Niet normaal meer'.

Jolanda de Kruyf 16 april 2016

Giethoorn stock

Ze is terug op de basis en de adrenaline jaagt nog door haar lijf. Zes kilo lichter, een paar wallen als hangmatten. "Joh, ik lijk wel een Panda met die ogen." Gabriella Esselbrugge heeft zich zichtbaar een slag in de rondte gedraaid in haar Holland Giethoorn Restaurant in China. Hectoliters soep getrokken, tig 'grootmoeders potjes' gestoofd, emmers vol beslag gedraaid en oliebollen en pannenkoeken gebakken of haar leven ervan af hing. Maar geloof haar maar: 't was het dubbel en dwars waard. "Fantastisch, dit is een avontuur dat pas net begonnen is."

ChinaEen week of drie geleden verliet Gabriella Esselbrugge (37) het vertrouwde nest (familiehotel- en restaurant De dames van de Jonge in Giethoorn) om aan de verre oostkust van China een Gieters pop-up restaurant te openen. Samen met zakenpartner en mede-eigenaar Jack Wang zette Esselbrugge een in Zaans groen opgetrokken blikvanger in de steigers, een publiekstrekker van jewelste in het nieuwe Holland Flower Park in Dafeng.

"Het voelde alsof ik er thuiskwam", zegt ze. "De molens, de tulpenbedden en ook ons restaurant ademt echt de Hollandse sfeer met grote foto's van Giethoorn aan de wand."

Druk"Driehonderdduizend parkbezoekers per dag", rekent ze voor. "En twee horecabedrijven." Dus ga maar na dat het druk was. "Duizend, vijftienhonderd man voor de lunch op een dag. Trolleys op locatie in het park. Niet normaal meer." Nou is ze wel wat gewend, de geboren en getogen Gieterse. Je maakt haar de kachel niet aan met een file fans die drommendik door het waterdorp schuifelt, op een zonovergoten dag. "Maar dít? Ik heb het nooit eerder ergens zó druk gezien."

Eén minuutHet gaat er een tikkie anders aan toe dan aan de Beulakerweg. "Alle gerechten staan klaar, Chinezen verwachten dat hun eten binnen één minuut op tafel staat. Dus dat vergt veel voorbereiding." Betekent dat de ploeg van Holland Giethoorn al om half acht 's morgens de eerste berg pannenkoeken stond te bakken. "Gewoon keihard doorgaan", zegt Esselbrugge, die amper vier uur per nacht op één oor lag. Haar keuken draaide volcontinue.

Op één dag duizend softijsjes. Zestig cakes. Pannenkoeken, 'als een tierelier, ik kon het beslag gewoon niet aanslepen'. Wagonladingen stroopwafels, pak 'm beet 250 liter soepen (erwten, bospaddenstoelen, mosterd, uien, 'de Chinezen zijn er wég van') en oliebollen natuurlijk. "Dutch dumplings zijn hier een grote hit."

Van afstandZe heeft haar ploeg in Dafeng klaargestoomd voor het grote werk. "Trainen. Op elk terrein. Hygiëne, inkoop, bediening. Chinezen eten met stokjes, maar Hollanders niet, dus moet het Chinese personeel in ons restaurant leren om tafels te dekken. Maar ook bestek poetsen, glazen poleren, met rechts uitserveren. Hoe schenk je een biertje in?"

En nu, weer thuis, kan ze de boel de boel wel laten? "Er werkt een geweldig team, daar staat of valt alles mee. Toen ik weg ging heb ik gezegd: 'je moet hier van de vloer kunnen eten'. Er loopt de hele dag iemand te vegen en te poetsen. Updates krijg ik continue; overal hangen camera's, zo kan ik het restaurant ook in Giethoorn op de voet volgen."