Nieuws Actueel

Giro Gelderland: Miljoenen spin-off voor ondernemers

De Giro d'Italia heeft in Gelderland alle verwachtingen overtroffen. Er kwamen in vier dagen 575.000 toeschouwers kijken, veel meer dan gedacht. En met Tom Dumoulin twee dagen in de roze leiderstrui en Arnhemmer Maarten Tjallingii die zondag op de Posbank de bergtrui wist te pakken, was er ook sportief succes voor Nederland. Het evenement verliep vlekkeloos. Dat bericht De Gelderlander.

Rob Berends en Chris van Alem 9 mei 2016

Giro gelderland spin off 1065

Lees ook: Wielrennen als visitekaartje voor bedrijven

Gedeputeerde Jan Markink, die de Giro naar Gelderland haalde, glunderde na afloop van oor tot oor. "Ik kan gerust zeggen dat een droom is uitgekomen. Overal in Gelderland waren feestjes, geweldig."

De organisatie had gerekend op 450.000 tot 460.000 toeschouwers. Dat werden er veel meer. En dat betekent zo goed als zeker dat het bedrijfsleven veel meer geld aan de ronde heeft verdiend dan vooraf berekend. En daar draaide het om. Markink legde 5 miljoen euro voor de Giro op tafel, opdat ondernemers geld aan de ronde zouden kunnen verdienen.

11 miljoenOnderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hielden het vooraf op een spin-off van ruim 11 miljoen. Markink verwacht dat het aanzienlijk meer dan dat is. Hij vindt het ook belangrijk dat Gelderland nu heeft aangetoond zulke grote evenementen aan te kunnen. Gisteren was het met 255.000 toeschouwers de drukste dag. Zij zagen hoe, net als op zaterdag, de Duitse sprinter Marcel Kittel de etappe won. Hij nam ook de roze trui over van Tom Dumoulin. Tjallingii stal de show, met de gewonnen sprint op de Posbank. Hij liet zich uitbundig toejuichen in Arnhem.

TV-aandachtJurriaan de Mol, directeur van het Regionaal Bureau Toerisme Arnhem-Nijmegen is zeer in zijn nopjes met de fraaie toeristische beelden die tijdens de 'Nijmeegse' en 'Arnhemse' etappes van de Giro via tv werden uitgezonden. Want met de Giro wil Gelderland zichzelf ook toeristisch op de kaart zetten. Elk dorp en elke stad hoopte op tv-aandacht.

LanterfantenKasteel Middachten in De Steeg ligt te schitteren in de zon, net als park Sonsbeek en Burgers' Zoo, waar de nijlpaarden loom lanterfanten. Ook Dieren en Arnhem komen op zondag uitgebreid in beeld. De halve etappe is trouwens pure reclame voor de groengrazige Achterhoek.

Kasteel HernenOp zaterdag begint de live-uitzending, als de renners Tiel naderen. Ontdek-je-plekje-beelden van de route tot dan toe zien we niet. Tiel wordt van bovenaf getoond, beelden van mensen langs de weg zijn vaag te zien. In het Land van Maas en Waal is een keurig aangeharkt land te zien, met strakke voren in de akkers, dijken en dorpen vol roze mensen. Er wordt ingezoomd op kasteel Hernen. "Veertiende-eeuws," weet commentator Maarten Ducrot te vertellen. Meer valt er niet over te zeggen. "Daar moet ik me niet aan wagen." Dat had Ducrot gisteren beter ook kunnen doen, toen hij meldde dat de renners op de Arnhemse brug de Waal moesten kruisen.

Romeins verledenOp de VRT zeggen de Belgische commentatoren dat de nieuwe Nijmeegse stadsbrug, De Oversteek, een verwijzing is naar het Romeinse verleden. Pas later ontdekken ze het verband met de Tweede Wereldoorlog. Volgens het tekstje bij de Nijmeegse beelden is de stad bekend vanwege zijn polders, schrijven de Italianen.

Breng"We hebben geen bemoeienis gehad met de uitgezonden beelden," zegt De Mol. "Dat hebben we nog wel geprobeerd, maar dat is niet gelukt." De ijver om aandacht te trekken met kunstzinnige huisvlijt heeft maar beperkt succes. Busbedrijf Breng heeft de bussen in de vorm van een fiets geparkeerd. Dat vindt de regie een knappe vondst. Tot twee keer toe komen ze in beeld.

Dat het toeristisch effect voor Gelderland nog jaren merkbaar is, daar is De Mol van overtuigd. "Wat wij nu als promotie gekregen hebben, dankzij de Giro, is onbetaalbaar.