Nieuws Actueel

Glasvezel buitengebied IJsselmuijden dichterbij

Glasvezel voor meer dan 7.000 huishoudens op het platteland van Kampen, Zwolle en Noordwest-Overijssel is weer een stap dichterbij gekomen.

Jaap Selles | Foto: Freddy Schinkel 22 maart 2016

Wilbert ten bosch

Stichting IJsseldelta Glas Buitengebied heeft CIF Glasvezel aangewezen als partij die glasvezel mag aanleggen in het buitengebied van de IJsseldelta en de Kop van Overijssel. Het bedrijf uit de Randstad heeft de gunstigste voorwaarden, weet stichtingsbestuurslid (en VVD-Statenlid) Arnita van der Weerd. "De meerkosten blijven structureel 9,95 euro bovenop de abonnementskosten", vertelt zij. Het gaat om pakketten met internet, televisie en/of telefonie. "Bij twee andere partijen waren de kosten variabel. Deze keuze is, denk ik, beter voor bewoners dan ondernemers in de buitengebieden. Maar ja, je wilt ook dat gezinnen op het platteland kunnen blijven wonen."

MeerkostenMeerkosten zijn niet te voorkomen. Dat heeft te maken met kabels die over grote afstanden moeten worden gelegd. De uitrol van glasvezel wordt grotendeels door de provincie Overijssel gesubsidieerd, maar boeren en tuinders ontkomen niet aan een eigen bijdrage. De bereidheid om te betalen is er, want zij ondervinden dagelijks de gebreken van een matige internetverbinding.

Het is nog niet definitief dat CIF glasvezel gaat aanleggen. Eerst moet deze kabelaar overeenstemming bereiken met de gemeenten Kampen, Zwolle, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Staphorst over de voorwaarden die horen bij het aanleggen van glasvezel.

Volgens Van der Weerd is het realistisch dat eind 2017 alle glasvezelaansluitingen in de vijf gemeentes zijn gerealiseerd.

Op de foto: Paprikateler Wilbert van den Bosch is initiatiefnemer voor snel internet (glasvezel) in het buitengebied.