Nieuws Actueel

Goblin: een walhalla voor gamers, niet alleen uit Uden

Waar voorheen wasmachines stonden, draait het binnenkort om draken, monsters en Pokémon, schrijft het Brabants Dagblad.

Kees Backx | Foto: Jeroen Appels 6 augustus 2016

Volgens eigenaar Anton Hopmans (39) is zijn Goblinwinkel aan de Udense Julianastraat uit zijn jasje gegroeid. Dat is een gevolg van het feit dat hij met zijn zaak een hoger niveau heeft bereikt in het spel Magic – The Gathering. Daardoor mag hij in de toekomst toernooien organiseren voor zo’n zestig tot tachtig deelnemers. "Die kan ik in mijn huidige zaak nooit kwijt", zegt Hopmans. Vandaar dat hij begin oktober zijn intrek neemt in het pand aan de Sint-Janstraat in Uden waar voorheen De Harense Smid zat.

Wereldkampioenschappen

"Ik mag dadelijk voorrondes organiseren voor Nederlandse en wereldkampioenschappen", zegt de Udense ondernemer. "Dat heeft een aanzuigende werking op spelers uit het hele land. In vakjargon heten die wedstrijden PPTQ’s (Preliminary Pro Tour Qualifiers) en GP’s (Grands Prix)."

Volgens Hopmans zal het weinig moeite kosten om straks voldoende gamers bijeen te krijgen. "Het bedrijf Gameforce in Eindhoven leeft ervan. Waarom zou dat dan hier niet kunnen?" De Magic- en Pokémonspelers hebben straks ook spullen nodig, zoals kaartjes en hoesjes. "Daar verdien ik natuurlijk aan", zegt Hopmans. "Plus aan de verkoop van fris en snoep."

Trading games

Momenteel spelen enkele avonden per week groepjes jongeren in de Goblinzaak aan de Julianastraat zogeheten trading games, zoals Magic, Pokémon, Yu-Gi-Oh! en Vanguard. En er reist een team onder de naam Goblin Bowling Team door Europa om in Scandinavië, Duitsland en Frankrijk aan wedstrijden mee te doen. "Bij een bowlingteam moet je niet denken aan het bekende spel met de ballen", zegt Hopmans. "De naam komt uit het spel Magic – The Gathering."

Speelgoed

Naast dat alles gaat hij in zijn toekomstige onderkomen meer peuteren kleuterspeelgoed verkopen. "Wij reageren op het vertrek van Bart Smit uit Uden. En in de nieuwe zaak willen we ook op zaterdag beginnen met Pathfinder Roleplaying Games, een soort miniatuurrollenspellen."

De oude winkel blijft vooralsnog gewoon in de Julianastraat. Mogelijk wordt die in de toekomst een speelgoedoutlet. Verhuizingen Het wordt voor Hopmans de vierde verhuizing in veertien jaar. In 2002 nam hij op het Brabantplein de stripwinkel Goblin van John Heerkens over. Hij had daar tachtig vierkante meter ruimte. Te weinig voor de spellen die hij ging verkopen, zo bleek al snel. Reden voor een verhuizing naar de Pastoor Spieringsstraat, in 2005. Die zaak groeide ook al snel uit zijn jasje, dus vertrok de Goblinwinkel in 2012 naar de Julianastraat. De tweehonderd vierkante meter daar worden er straks ruim zeshonderd in de Sint-Janstraat.