Nieuws Actueel

Goddelijk gebakje uit Heerde

De appelfleur van banketbakker Herco Veldhuizen in Heerde is de lekkerste in zijn soort. Een goddelijk taartje, aldus een landelijke jury van collega-banketbakkers.

Alice van Eijk | Foto: Henri van der Beek 20 februari 2016

Gebak henri van der beek 1

Herco Veldhuizen is samen met zijn vrouw Corryette en zus Sandra van Pijkeren eigenaar van banketbakkerij Kamphorst in Heerde. Het drietal heeft ook een vestiging in Epe. Het exclusieve banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk verkoos zijn appelfleurtje gisteren tot het beste en meest opvallende product van het jaar. Enkele collega-patissiers omschreven het appeltaartje zelfs als 'goddelijk' en vinden de appelfleur 'een perfect uitgevoerd Oudhollands appeltaartje dat goed in balans qua deeg en verse appels'. Het succesrecept wordt nu gedeeld met de leden van het banketbakkersgilde en binnen twee weken is het appelfleurtje uit Heerde ook in Maastricht te koop. En in Amsterdam.

Wat maakt de appelfleur zo bijzonder, wat is het geheim?Herco Veldhuizen lacht. ,,Dat is een goddelijk geheim'', grapt hij. ,,Maar ik kan wel zeggen dat het een combinatie is van verse appels, abrikoosjes en een vleugje spijs van bitterkoekjes. En dat alles op een bodem van zandkoekdeeg. Het spijs wordt in room opgelost waardoor je die door het hele taartje heen proeft. Bij elk stukje dat je eet. Heerlijk''.

Het appelfleurtje mag nu landelijk zijn opgevallen, Herco bedacht het taartje ruim zestien jaar geleden al. Hij had toen net samen met Corryette en Sandra banketbakkerij Kamphorst overgenomen.

Hoe is de appelfleur tot stand gekomen, een ingeving of is er lang denkwerk aan voorafgegaan?,,Een appeltaart is een appeltaart. Maar je kunt ook een beetje out-of-the-box denken. Dus laat je eens de rozijnen weg. En het kaneel. Je combineert wat, proeft wat, probeert iets uit. En we sparren veel onderling in de bakkerij. We werken met zes banketbakkers. Bij het appelfleurtje verschilden de smaken niet: iedereen vindt dit een fijn taartje. En bij onze klanten valt het appelfleurtje ook in de smaak. Het is echt al die jaren al een succesnummer. Een klassieker''.

Eet je de appelfleur met of zonder slagroom?,,In deze regio is slagroom absoluut favoriet. Heerde is een echt slagroomdorp. Daar hebben we op ingespeeld. We maken een seizoensvariant op het appeltaartje: het winterfleurtje en, je raadt het al, het zomerfleurtje. Afhankelijk van de tijd in jaar gebruiken we Elstar of Jonagold appels. En in deze taartjes zit slagroom verwerkt. Vinden ze hier heerlijk. In het westen houden mensen meer van crèmegebak''.

Jullie hebben de Gilde Goud-trofee gekregen van collega-banketbakkers. Trots?,,Het is een geweldige blijk van waardering. Niet alleen voor mij, maar voor ons hele team. We zijn geen fabriek, maken hier echt alles zelf: koekjes, taarten, decoratie- en chocoladewerk. En werken alleen met pure producten. Dat maakt dit werk ook zo mooi. Ik ben echt ongelofelijk trots op die beker. Altijd al zo'n grote beker willen hebben. Ik voel net een wereldkampioen''.