Wie in de Achterhoek een goed idee heeft om de leefbaarheid van het platteland te versterken, heeft grote kans hier subsidie voor te krijgen. Dankzij Europa ligt er 5,5 miljoen euro op de plank voor initiatieven in zeven Achterhoekse gemeenten.
Het gaat om de zogeheten Leadergelden. Leader is een Europees project dat fondsen beschikbaar stelt voor plattelandsgebieden zonder tussenkomst van nationale overheden.
Uitgekozen ideeënHet is niet de gemeente die bepaalt welk idee wordt uitgekozen maar een Lokale Actie Groep. In die groep zitten vijftien bewoners uit het gebied. Die zijn afkomstig uit verschillende sectoren zoals onderwijs en landbouw, maar ook dorpsbelangengroepen en het Waterschap. Bestuurders zoals raadsleden of wethouders mogen deel uitmaken van zo'n groep. Deze groep adviseert en ondersteunt degene(n) die een goed idee heeft en dit om wil zetten in een plattelandsproject.
Zo'n project moet verder nog aan verschillende criteria voldoen. Zo moet er onder meer draagvlak onder de bevolking voor zijn en moet het de leefbaarheid en samenwerking op het platteland versterken.
Is er een project uitgekozen, dan wordt dit voor 25 procent betaald uit het Leaderfonds, de gemeente legt 25 procent bij en de initiatiefnemers moeten zelf de andere helft bij elkaar zien te krijgen via sponsors, fondsen of door inzet van vrijwilligers.
Zeven gemeentenHet Leaderproject gaat deze maand van start in zeven Achterhoekse gemeenten: Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Berkelland, Bronckhorst en Winterswijk.
Om bewoners te informeren zijn er speciale Leadercafés waar meer informatie te krijgen is. Morgen is de aftrap voor inwoners van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk in zalencentrum Beneman in Vragender. Op 17 maart is er een bijeenkomst in Het Onland in Gaanderen voor mensen uit Doetinchem en Oude IJsselstreek en op 22 maart is er in De Luifel in Ruurlo een Leadercafé voor belangstellenden uit Bronckhorst en Berkelland. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.