Nieuws Actueel

Goirlese camera-uitvinder wint Amerikaanse award

Ruis en pixels. Peter Centen (63) uit Goirle heeft praktisch zijn hele loopbaan besteed aan het verbeteren van alles wat we op televisie zien door ruis te verminderen en pixels te verbeteren, schrijft het Brabants Dagblad. Daar wordt hij nu voor beloond met een oeuvre-prijs van zijn vakbroeders: de David Sarnoff Award.

Kim Spanjers 29 september 2016

Peter Centen Award winnaar

Voor het bedrijf Grass Valley in Breda, voorheen Philips, ontwikkelt, bedenkt en verbetert de Goirlese techneut alles wat met beeldopnemers en camera's te maken heeft en is recentelijk vice president research en development camera's geworden. "Het draait allemaal om het schieten van mooiere plaatjes. Dus je probeert de ruis steeds verder te verlagen en de helderheid van het beeld te verbeteren. Of dat ergens ophoudt? Ik ben bang dat dat gewoon blijft doorgaan. De pixels worden steeds kleiner. We gaan ooit tegen een grens aanlopen, maar dat is nog niet het geval", meent Centen.

Nieuwe technologieën De technologieën volgen elkaar namelijk op, vertelt de Goirlese awardwinnaar. "We hebben HD-televisie en de volgende stap wordt Ultra HD en High Dynamic Range. Dat laatste betekent dat uit je televisie veel meer licht komt, waardoor tv-beelden met mooiere en helderder kleuren worden weergegeven. De tv-toestellen die dit kunnen zijn mondjesmaat verkrijgbaar, de techniek en de camera's om die beelden op te nemen, zijn nog in ontwikkeling."

Collega'sCenten heeft een grote bijdrage geleverd aan het op een flexibele manier gebruiken van pixels volgens een van de vele TV-standaarden. "Ik deed dat niet alleen hoor. Ik heb een geweldige groep collega's om me heen bij Grass Valley en indertijd bij Philips, nu Dalsa", benadrukt hij. Wereldwijd kwam je op zo'n achttien standaarden. Om voor elke markt een andere camera te produceren, is stukken minder rendabel dan een camera die 18 standaarden in een verenigd. Dat is Centen en zijn vijftig collega's dus gelukt.

Ook een leuke: als Rijkaard nu nog een fluim richting het haar van de Duitse voetballer Völler zou spugen, dan vliegt die levensecht in slowmotion door het beeld. Ook een techniek waar Centen de hand in heeft gehad. Wereldwijd, dus ook in Nederland, worden de camera's van Grass Valley gebruikt voor tv-programma's en bij grote sportevenementen waaronder de Olympische Spelen, het WK-voetbal en de Superbowl.

Sarnoff AwardVoor alle uitvindingen, publicaties en lezingen op internationale conferenties, heeft hij nu de Sarnoff Award in de wacht gesleept. David Sarnoff was de oprichter van de Amerikaanse zender NBC en hij was een van de grondleggers van de hedendaagse film- en tv-industrie. Eind oktober gaat Centen deze award ophalen in Hollywood.

"Eigenlijk bestaat mijn vak uit het oplossen van problemen. Ik heb pas rust in mijn hoofd als iets is opgelost. Soms ben je daar een jaar mee bezig. Je kijkt op een wiskundige manier naar de fysica en zorgt zo dat je steeds een stap dichterbij komt."

GepromoveerdNa de lts, de mts, de hts volgde de Technische Universiteit met lof. Op het werk dat hij deed voor Philips Research is Centen gepromoveerd. Inmiddels staan er zeven Emmy's die Grass Valley ontvangen heeft, waarvan eentje specifiek voor zijn uitvinding en een tweede voor de toepassing ervan. Maar met de Sarnoff Award voelt Centen pas echt dat zijn werk wordt gewaardeerd. "Een fantastische ervaring om deze prijs voor buitengewone prestaties in de televisie-industrie te ontvangen. Dit is een internationale award op persoonlijke titel, een oeuvre prijs. Mijn tegenhanger bij Sony heeft me zelfs gefeliciteerd. 'Als iemand op deze wereld het verdient, ben jij het', schreef hij. Een mooi compliment van je grootste concurrent."