Nieuws Actueel

Gok op particuliere klant kost Goldman Sachs half miljard

Zakenbank Goldman Sachs heeft in het tweede kwartaal een veel lagere winst geboekt dan een jaar eerder. De onlangs opgeschorte plannen om een bank voor particulieren op te zetten kostten het bedrijf een half miljard dollar. De voor de zakenbank zeer lucratieve markt voor advies over overnames en fusies kwam daarnaast in het slop te zitten.

ANP 19 juli 2023

ANP190723162 1

In april, mei en juni boekte de bekende Wall Street-bank een nettoresultaat van net geen 1,1 miljard dollar. Dat is 62 procent minder dan een jaar eerder.

Goldman Sachs is vooral bekend als dienstverlener voor grote zakelijke klanten, maar deed enkele jaren geleden een poging om ook een bank voor particulieren op te zetten. Topman David Solomon draaide die plannen vorig jaar grotendeels terug. Om die reden schrijft Goldman Sachs 504 miljoen dollar af van GreenSky, een platform dat huiseigenaren krediet verstrekt voor de verbouwingen van woningen.

Fusies

Daarnaast werden beleggingen in vastgoed op papier 485 miljoen dollar minder waard. Mede door de gestegen rentes dalen de prijzen van veel kantoorgebouwen, woningen en ander vastgoed in veel landen. Die tegenvallers in de vastgoedsector zetten ook de resultaten van de tak voor vermogensbeheer onder druk.

Advies over fusies en overnames leverde een vijfde minder op dan een jaar eerder. Ook daalden de inkomsten uit de handel in valuta's, schuldpapieren en grondstoffen. Bij de aandelenhandel waren de inkomsten stabiel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws