Nieuws Actueel
'Gooi het geld liever in de gracht'
Eén groot spektakel. Geweldige promotie. Een zegen voor de stad. Met elk superlatief wordt het EO-evenement The Passion, 24 maart op het Eemplein, bezongen, zo schrijft het AD dinsdag. Maar de hele show kost de Amersfoortse belastingbetaler wel 225.000 euro en leidt voor de inwoners in de vorm van wegafsluitingen tot een hoop ongemakken. Lang niet iedereen is daar blij mee. "We staan maar heel even op de kaart en dat ook nog eens met een heel slecht toneelstukje."

'Jezus mina,'' riep een vriendin van Ron Jagers, toen hij haar vertelde over de uitgave die Amersfoort moest doen om The Passion naar de stad te halen. En de naam was geboren.
AlternatiefOp dezelfde Witte Donderdag wordt in poppodium Fluor, op steenworp afstand van het Eemplein, een alternatief festival gehouden. Geen lofzang op het Bijbelverhaal. Hier strijdt Jezus met Satan in een touwtrekwedstrijd om het antwoord op de vraag: wie trekt er aan het kortste eind? En hier wordt uit vijf vrouwen de beste Maria Magdalena gekozen. Allemaal op basis van hoe goed ze voeten wast. "We gaan ervan uit dat er na het leven niet zo heel veel meer te feesten valt en dus doen we het hier," aldus de beeldend kunstenaar, die ook wel de alternatieve 'kunstpaus van Amersfoort' wordt genoemd.
En een feestje moet het worden, zegt hij. Vol theater, bizarre kunst en absurdisme. Maar wél met een serieuze ondertoon. Want hoewel Jagers JezusMina absoluut geen 'Tegenpassion' wil noemen, heeft hij wel wat kritiek op de komst van het christelijke evenement naar het Eemplein. ,,Laat ik vooropstellen dat ik er niets op tegen heb dat gelovigen hun eigen feestje vieren. En dat mag uiteraard ook in Amersfoort, waarom niet? Ik vind het een bizar fenomeen, dat wel: Onze-Lieve-Heer sloeg alle kooplui uit de tempel, want in zijn huis uit eigen gewin handelen was toch écht niet de bedoeling. En dan komt uitgerekend de Bijbelvaste EO met een uitermate commercieel stuk."
KwaliteitNee, vooral de financiële kant steekt Jagers. "We betalen met z'n allen bijna tweeënhalve ton voor dit gedoe. Als de gemeente Amersfoort had gekozen voor kwaliteit, dan had ze dat geld bijvoorbeeld uitgegeven aan een prachtige productie van Holland Opera samen met het Concertgebouworkest. Dan had je je écht 'in the picture' gespeeld met iets wat blijft hangen. Nu staan we maar héél even op de kaart en dat ook nog eens met een héél slecht toneelstukje. Gooi je geld dan in de gracht, denk ik dan. Wij klagen dat met JezusMina niet aan, maar stellen er wel wat tegenover."
Dat niet iedereen dit zo ziet, blijkt uit de boze reacties die Jagers al heeft gekregen. "Dat we godslastering plegen. Of dat we respectloos zijn en spotten met iets heiligs. Sorry: daar begrijp ik echt helemaal niets van. Het gaat om een cultuurverschil. Als een gelovige op zijn vinger slaat en 'godverdomme' roept, dan vloekt hij echt. Hij gebruikt de naam van iets wat hem of haar lief is. Maar als een ongelovige, zoals ik, op zijn duim hamert en diezelfde uitroep doet, is hij niet aan het vloeken. Dan doet z'n vinger gewoon pijn. Voor hem of haar betekent dat woord niet zo veel."
JezusOngelovig of niet, op het festival loopt wel degelijk een jezus rond. Waar The Passion musicalacteur Martijn Fischer heeft, krijgt JezusMina Dick Cools. Hij is, net als Jagers, in Amersfoort bekend van De Stille Fanfare: een muziekkorps dat de hele wereld over trekt, maar geen noot speelt. Cools is ook betrokken bij de organisatie. "Wat wij willen doen, is ons niet zozeer afzetten. We willen wél relativeren. Daarom is er ook gekozen niet neer te strijken op een plek langs de route die bezoekers lopen. We willen niet provoceren. Gaan geen stennis schoppen. Als je ons niet wilt zien, dan kom je gewoon niet."
Over wat de geïnteresseerden die wél langskomen, precies gaan meemaken, doet het tweetal schimmig. "Er gaan wonderen geschieden, waar het publiek steil van achterover valt," aldus Jagers. "Volgens de Bijbel verstond Jezus de kunst water in wijn te veranderen. Uitermate handig tijdens een feestje, dus daar gaan we zeker gebruik van maken. En hij kon brood en vis vermenigvuldigen. Dus wij hopen nog altijd op de wonderbaarlijke subsidievermenigvuldiging, dat dan uiteraard geheel aan ons evenement ten goede zal komen. Want vooralsnog krijgen we niets van de gemeente. We hebben ook geen aanvraag gedaan, misschien dat dat er ook iets mee te maken heeft."
TegengeluidHoeveel mensen er op JezusMina af zullen komen? Cools en Jagers hebben geen idee. "We hebben al wel veel bijval gekregen uit de stad," zegt Cools. "Mensen die zeggen: 'hè, hè, eindelijk: dat andere geluid is er ook'. Ik spreek veel mensen die boos zijn over wat er in de kerk gebeurt of is gebeurd. Die mensen geven wij een vrolijke uitlaatklep. Want we schoppen niet tegen heilige huisjes uit venijn of om iets kapot te maken. We doen het met de nodige humor."
JezusMina begint om half vier 's middags, vijf uur voordat op het Eemplein de live-uitzending van The Passion begint. Of het tweetal in de aanloop naar het tv-evenement even de tijd neemt om een kijkje te nemen op het plein? "Ik denk het niet," zegt Cools. "Ik denk dat ik voor behoorlijk wat consternatie zou zorgen, als ik daar in mijn gewaad plots ten tonele verschijn..."