Nieuws Actueel

Gorcumse scheepsbouwer verkent cruiseschepenmarkt

De Damen Shipyards Group verkent de markt voor cruiseschepen. De scheepsbouwer werkt momenteel aan een ontwerp voor een klein cruiseschip voor Expedition Voyage Consultants Ltd., dat reizen naar het poolgebied wil maken.

Anja Broeken 6 mei 2016

Damen Shipyards

Expedition Voyage Consultants (EVC) Ltd., gevestigd op het Britse kroonbezit Isle of Man, is gespecialiseerd in cruisereizen naar de uithoeken van de wereld. Het bedrijf heeft Damen Shipyards gevraagd een cruiseschip te ontwerpen dat geschikt is om zonder problemen door het noordpoolgebied te varen, schrijft het AD. Aan boord moet ruimte zijn voor zo'n honderd passagiers.

AmbitieVoor Damen is de markt van de cruiseschepen een nieuw ontwikkelgebied. ,,We hebben de ambitie om deze markt serieus te verkennen en hiervoor schepen te ontwikkelen,'' licht Ben Littler, woordvoerder van de Damen Shipyards Group toe.

De samenwerking met EVC komt voor uit eerdere contacten tussen beide bedrijven. ,,We hebben voor Eyos, het zusterbedrijf van EVC, een zogeheten SeaXplorer ontwikkeld,'' vertelt Littler.

SuperjachtDe Damen SeaXplorer is een serie superjachten, die gebouwd zijn om afgelegen gebieden in luxe te kunnen bereiken. Het grootste schip uit de serie biedt ruimte aan dertig passagiers.

,,Het is een logische volgende stap om een cruiseschip te ontwikkelen waarmee bedrijven hun passagiers dezelfde ervaring kunnen bieden: reizen naar afgelegen, maar zeer interessante gebieden in de wereld,'' legt de Damen-woordvoerder uit.

Dat laatste is van ultiem belang voor het ontwerp, zegt ook Ben Lyons, algemeen directeur van Expedition Voyage Consultants Ltd. en Eyos. ,,Het schip moet in de poolgebieden door een ijszee kunnen varen.''

Maar tegelijkertijd verwacht hij dat het cruiseschip net zo gemakkelijk wateren in de tropen doorkruist, op reizen naar bijvoorbeeld het Amazonegebied.

,,Het soort expeditieschip dat we voor ogen hebben kan afgelegen bestemmingen hoe dan ook veilig bereiken. De veiligheid van onze passagiers moet onder alle omstandigheden zijn gegarandeerd.

,,Tegelijkertijd moeten passagiers bijvoorbeeld vanaf het cruiseschip gemakkelijk aan land kunnen komen,'' zegt Lyons.

Ultieme expeditie cruiseschipEVC heeft al met meerdere scheepstypes reizen gemaakt. Die opgedane kennis brengt het bedrijf in bij de scheepsbouwers van Damen. ,,Het is de combinatie van die kennis die moet leiden tot het ultieme expeditie cruiseschip,'' stelt Littler. Het definitieve ontwerp wordt dit najaar gepresenteerd.

Het is volgens de Damen-woordvoerder onmogelijk om vooruit te lopen op de mogelijke potentie die deze opdracht heeft. Het is niet ondenkbaar dat zich in de toekomst meer klanten voor een dergelijk cruiseschip melden.