Nieuws Actueel

Gouda blijft soepel met uitstallingen op straat

Ondernemers in Gouda mogen op de openbare weg hun koopwaar uitstallen. De gemeente heeft besloten nog eens zes maanden de regel soepel te hanteren. 'Wij zijn er heel blij mee', zegt een winkelier in het centrum tegen het AD.

Rik Sneijder 31 mei 2016

Gouda ondernemers uitstallen

De proef om winkeliers op straat meer mogelijkheden te geven de aandacht op hun zaak te vestigen, gaat door. ,,Met het mooie weer kunnen we de pilot met de uitstallingen beter beoordelen'', zegt wethouder Daphne Bergman. De reacties van ondernemers zijn alvast positief. ,,Je hebt de mogelijkheid om buiten te tonen wat je binnen te bieden hebt,'' zegt Kam Chan-van der Pol van bruidsjurkenzaak Totally Perfect aan de Kleiwegstraat. Zij heeft voor de etalage een fraai aangeklede pop staan, die al van verre te zien is. In dezelfde straat staat een levensgroot verfblik van decoratiezaak en verfhandel Natte waar de blikken van het winkelend publiek onwillekeurig naartoe worden getrokken. De proef wordt verlengd tot 1 oktober, maar de kans is groot dat deze leidt tot versoepeling van het uitstallingenbeleid van de gemeente.

Levendigheid vergroten,,Het moet wel smaakvol blijven. Het is niet fraai om buiten bakken of rekken met kleding neer te zetten,'' zegt wethouder Bergman. ,,Het heeft voor de gemeente tot doel om het straatbeeld te verbeteren en de levendigheid te vergroten. Het kan ook leiden tot minder leegstaande winkels in het centrum."

Koopwaar promotenDe versoepeling van het uitstallingenbeleid is vorig jaar aangekaart door ondernemersvereniging SOG. Winkeliers willen de mogelijkheid hebben om, zonder dat het hinder voor voetgangers oplevert, hun koopwaar te promoten op straat. Voorheen waren uitstallingen verboden om verrommeling en hinderlijke obstakels te voorkomen. ,,Het college heeft serieus over het voorstel nagedacht. Het is niet goed om alles te verbieden, al moet het wel binnen de perken blijven. Hinder mag het nog steeds niet opleveren'', aldus Bergman.

SmaakvolKam Chan-van der Pol denkt niet dat ondernemers er een potje van gaan maken. Dat is ook niet in hun belang, stelt zij. ,,De pop die ik voor m'n zaak heb staan, is geen obstakel. Ik vind het wel smaakvol. Die rode bruidsjurk valt goed op en dat is ook de bedoeling. Het is een speciale jurk en die kan tegen een stootje, hoor. Ook als het regent, blijft de pop buiten staan'', vertelt de onderneemster. ,,Ik hoop dat de proef na oktober leidt tot een echte versoepeling.''