Nieuws Actueel

Gouden handel: Sokjes van oma

Ze zit dan nog op de middelbare school, Linde Haagsma (14) zag brood in de breiwerkjes van haar oma en begon de webshop Sokjes van oma. De taakverdeling: oma breit, zij verkoopt.

Esther Villerius | Foto: Dingena Mol 14 september 2016

Sokjes van oma

Veertien jaar geleden kreeg de moeder van Linde Haagsma een paar gebreide babysokjes cadeau voor haar pasgeboren dochter. Er bleek een flink prijskaartje aan te hangen. "Daarom vroeg ze aan mij of ik ze kon namaken," zegt Nellie Klomp-Willems (77) uit het Brabantse Wagenberg tegen het Parool. "En dat heb ik gedaan: in het rood, wit en blauw."

Linde heeft de sokjes gedragen tot ze een maand of zes was. De sokken die oma Klomp daarna voor haar kleindochter maakte, eindigden in de kledingbak of werden weggegeven. Maar het witte sokkenpaar heeft het gezin bewaard: het ene sokje ligt als souvenir in Amsterdam, het andere doet in Wagenberg dienst als patroon. Oma Klomp kan namelijk niet stilzitten én niet zonder haar hobby. Ze bleef al die tijd babysokjes, knuffels en slabbetjes breien, al was haar kleindochter al lang uit de babykleren gegroeid.

WebshopKleindochter Linde zag er meer in dan een simpel tijdverdrijf. Linde: "Het is gewoon goede kwaliteit. De sokjes worden niet in een fabriek geproduceerd, maar komen echt van mijn oma, die het in haar eentje doet." Omdat Linde er al lange tijd van droomde om een eigen bedrijf te starten, begon ze de website Sokjesvanoma.nl. Op verzoek kunnen klanten nu op maat gemaakte kussens, vestjes en andere breisels bij haar en haar oma bestellen. Ook heeft de webshop kant-en-klaarproducten: van sokjes en beren tot Nijntjes en kussenslopen. Linde verstuurt de pakketjes. Bij klanten die in de buurt wonen, komt ze de bestelling samen met haar moeder langsbrengen.

Gesmeerde verkoopDe opbrengst strijkt Linde in haar eentje op; oma Klomp doet gratis mee om bezig te blijven en om haar kleindochter een plezier te doen. "Dat verdient Linde. Ik heb maar één kleindochter, daar moet je zuinig op zijn."

Samen met haar moeder haalt Linde eens in de maand een mand vol breiwerk op bij haar oma. Vanuit hun huis annex distributiecentrum op IJburg worden de nieuwe aanwinsten gefotografeerd en verstuurd.

De verkoop loopt gesmeerd, vindt Linde. "We hebben één klant die redelijk wat inkoopt, omdat er in haar omgeving veel baby's worden geboren. Volgens mij heeft zij al zes paar gekocht. Per week verkoop ik ongeveer twee items."

Linde breit zelf niet. "Ik heb het geprobeerd, maar het was te moeilijk, niet leuk genoeg en het lukte gewoon niet." Gezellig de hele middag samen breien, zit er dus niet in. Oma Klomp: "Dat durf ik haar niet aan te doen, dan komt ze hier nooit meer."

Social mediaVoorlopig houdt Linde zich bezig met de administratieve kant van de zaak. En met school. Het blijkt namelijk best lastig om zaak en school te combineren. Linde is vorig jaar blijven zitten en moet dit jaar de derde klas overdoen. Toch heeft ze grootste plannen voor Sokjes van oma. "We moeten meer met sociale media aan de slag. Ik heb al een een Instagram- en Facebookpagina aangemaakt." Ze zegt door te willen gaan met Sokjes van oma, zolang het kan. Oma Klomp houdt een slag om de arm. "Eerst maar eens keurig haar school afmaken."