Nieuws Actueel

Goulash aan huis bezorgd

In de tuin van Marco en Enikö van den Boomgaard worden elke week vele liters goulash gekookt in authentieke ketels op een houtvuur. Met hun nieuwe bezorgservice Goulash 2 Go willen ze Zoetermeer kennis laten maken met dit authentieke Hongaarse familierecept, vertellen ze in het AD.

Natascha Frensch | Foto: Daniella van Bergen 22 februari 2016

Goulash 2 Go

Hoewel ze het concept pas anderhalve maand geleden hebben gelanceerd vanuit cateringebedrijf Kokende Ketels, blijkt het al gelijk een succes. Drie avonden per week rijden Enikö en Marco van den Boomgaard om beurten door Zoetermeer, Benthuizen en over bedrijventerrein Bleizo. "We beginnen met dit gebied. Per avond hebben we zo'n tien klanten voor Goulash 2 Go. We hadden niet verwacht dat het zo'n succes zou zijn", vertelt Marco.

Zijn vrouw Enikö komt uit Hongarije en runt sinds een paar jaar cateringbedrijf Kokende Ketels. Voor de goulash wordt een echt familierecept gebruikt. "We zijn dit om twee redenen begonnen. In Nederland wordt goulash namelijk vaak verward met hachee, maar dat is iets heel anders. Goulash is een soort soep, maar dan met heel veel erin, zoals aardappelen, groenten, vlees, vele kruiden en paprika. Wij willen laten zien wat échte goulash is. Bovendien vinden we het leuk om klaar te maken", zegt Marco.

SudderenHet gerecht wordt bereid in authentieke ketels, op z'n Hongaars bogrács genoemd, op een houtvuur in de tuin. En soms zijn ze daar best lang mee bezig. De goulash wordt gemaakt met kip, rundvlees - eventueel halal - of varken. Als het met rundvlees is, dan blijft het gerecht wel drie uurtjes sudderen. "Het is een hele leuke manier om te koken. Oorspronkelijk werd goulash gemaakt door herders. Samen buiten koken zorgt ook voor een bepaalde sfeer. Eerder gaven we workshops en dan wilden de mannen graag hout hakken en de vrouwen groenten snijden. In alle gevallen werk je met z'n allen toe naar één product. Daardoor ontstaat er echt een band met elkaar. Het is een genot om te doen."

Van de kou hebben ze volgens Marco geen last en tegen de regen is een afdakje gemaakt. "Eén keer konden we niet buiten koken, toen stormde het enorm hard, maar dat komt haast nooit voor."

Wie buiten het bezorggebied woont kan Goulash 2 Go ook laten komen, maar dan moet wel minimaal 15 liter worden besteld. "Dan brengen we de ketel naar diegene toe en hebben ze echt een buffet."

Hongarije PlazaOm Hongarije nog meer op de kaart te zetten, wilde Marco het evenement Hongarije Plaza naar Zoetermeer brengen. Als lid van de werkgroep is dat hem gelukt. Hongarije Plaza wordt op 12 maart gehouden in gebouw De Uitkijk aan de Wattstraat. Bezoekers kunnen hier kennismaken met onder meer Hongaarse dans, wijnen, er zijn goede doelen te vinden met betrekking tot het land en er kan van alles worden geproefd.

Daarnaast is het stel in maart te vinden bij Europa Culinair in Amsterdam, waar ze goulash bereiden met vlees van het Hongaarse Mangalica varken. "We krijgen het erg druk", lacht Marco. Als het weer wat rustiger is willen ze Goulash 2 Go nog grootser aanpakken. "Bijvoorbeeld door het op een bezorgwebsite zoals Just Eat aan te bieden. Nu houden we het even hierbij."