Nieuws Actueel
Graaien, graaien, graaien bij V&D Deventer
Graaien, graaien en nog eens graaien. De V&D lijkt in zijn laatste uren wel een grote grabbelton voor volwassenen.

Voordat de deuren van de V&D aan de Brink nog eenmaal opengaan, staan donderdag even voor tien uur hooguit zeventig mensen buiten te wachten. Niets wijst erop dat het een half uur later in de winkel een bedrijvigheid vanjewelste zal zijn.
Om half elf lijkt een zwerm sprinkhanen bezit van het warenhuis te hebben genomen. Sprinkhanen die binnen de kortste keren de restanten van de rekken en uit de bakken plukken. Vooral kleding, van broeken tot sjaals en van bikini's tot pyjama's, is populair, maar ook schoolspullen, sieraden en inpakpapier zijn gewild.
UitpuilenNadat hun koopjeshonger de korting is 90 procent is gestild, nemen velen met uitpuilende manden plaats in de rij voor de kassa. Anderen dragen een berg kledingstukken over de arm.
Een vrouw uit Doetinchem die anoniem wil blijven kan haar aankopen makkelijk kwijt in een mandje. Haar zus wil, zo legt de Doetinchemse uit, heel graag een grassprietpen en zij had daarom aangeboden in Deventer te gaan kijken. De bijzondere pen heeft zij niet gevonden. "Misschien ga ik nog naar de V&D in Apeldoorn. Ik ben nu toch aan het reizen", vertelt ze lachend.
UitzendkrachtenStoremanager Geert van der Struik is in de faillissementsperiode verantwoordelijk voor de gang van zaken in het warenhuis. Voor de slotdag heeft hij tien uitzendkrachten ingeschakeld. Daarnaast helpen twee voormalige V&Dmedewerkers hem. Zeven kassa's zijn geopend waarvan twee op de eerste verdieping.
In het begin is het boven nog rustig. Een van de klanten die hiervan profiteert is de 48jarige Yolanda Wessels uit Schalkhaar. "Ik ben hier vanaf mijn werk met de fiets heengereden. Zaterdag was ik hier ook al. Toen heb ik alleen schoolspullen voor mijn zoontje gekocht." Haar buit bestaat ditmaal onder meer uit schriften, pennen en een notitieblok. In totaal moet zij het astronomische bedrag van 0,66 euro afrekenen.
GedragGevraagd naar hoe veel klanten zich in haar ogen gedragen, zegt de Schalkhaarse: "Wel een beetje graaierig. Ik snap het wel. Het zit in onze aard. Het moet allemaal nóg goedkoper."
Zelf waren zij en haar man in het verleden regelmatig in het warenhuis aan de Brink te vinden. "Vooral tijdens het Prijzencircus. Ik vind het een mooie zaak. Het was zo'n vertrouwd beeld dat nu ineens verdwijnt."
DrukRond elf uur staan voor alle kassa's lange rijen. Volgens Geert van der Struik is het beslist druk, maar lang niet erg als op de eerste dag van de opheffingsuitverkoop (23 maart).
Hij slaat de taferelen met gemengde gevoelens gaande. "Aan de ene kant denk je: 'dit was het dan' en aan de andere kant ben je blij dat het straks echt klaar is." De 54jarige V&D'er ("Ik heb 37 jaar in Groningen voor de V&D gewerkt") heeft nog geen zicht op een nieuwe baan. Hij heeft er vertrouwen in die in Groningen te vinden. Tussen de graaiende klanten staat medewerkster Melissa met een droevige blik: "Ik heb hier tien jaar gewerkt en wil straks per se de deur voor de laatste keer op slot doen. Dan kan ik deze periode afsluiten."