Soms heeft Marieke Braber moeite om het droog te houden. ,,Je moet je voorstellen dat er kinderen komen logeren die voor de allerlaatste keer van hun leven vakantie kunnen vieren. Soms komen ze nog een keer terug, maar vaak overlijden ze en is dit de laatste mooie herinnering die de familie samen heeft”, vertelt ze aan PZC.
Ze heeft er al jaren ervaring mee via de stichting Thuredriht, waarvan ze bestuurslid is en waarvoor haar vader Bart Schot al met de pet rond ging toen ze nog jong was. Want bij die stichting kunnen gezinnen met ernstig zieke kinderen gratis gebruikmaken van een van de drie vakantiehuisjes in Renesse. Maar daar is zoveel vraag naar, dat Marieke en haar man zelf extra huisjes willen bouwen voor mindervaliden, aan de rand van hun vakantiepark Zonnedorp.
Lees ook: Europa roompottiseert: vakantiepark als succesrijk Nederlands exportproduct
Vakantiehuisjes voor mindervaliden
Dat klinkt in eerste instantie niet zo gek, maar wel als je bedenkt dat ze daar eerst grond van de gemeente voor moeten aanschaffen en vervolgens gezinnen er gratis willen laten vertoeven. En ze hebben nog meer unieke ideeën: het voor Schouwen-Duiveland eerste rolstoelpad in de natuur aanleggen én opa's en oma's ook de kans geven om mee vakantie te vieren met hun zieke kleinkind.
,,Omdat het vaak de laatste vakantie is, willen ze opa en oma er ook graag bij hebben. Nu zien we dat die meestal een huisje bij ons huren, omdat dat bij de stichting Thuredriht niet kan. Straks willen we dat ze gewoon naast elkaar kunnen logeren, dat kunnen wij ze dan bieden", zegt Marieke. Waarom ze dat zo graag willen? ,,Het zit in de genen, ik ben ermee besmet", zegt Marieke verwijzend naar haar vader die zich altijd al sterk maakte voor het goede doel.
We willen er vijf, maximaal zes woningen voor mindervaliden bouwen, dus alles gelijkvloers
Marieke Braber-Schot
In de noordwestelijke hoek van Zonnedorp, tegen de Rampweg in Renesse aan, ligt een bosje met verouderde elzen. ,,Dat bosje is niet van de gemeente, maar daar gebeurt niets mee. Het zou fijn zijn als we er iets mee kunnen. We willen er vijf, maximaal zes woningen voor mindervaliden bouwen, dus alles gelijkvloers", zegt Marieke.
Lees ook: Sandee Groen: ‘Roompot was meteen enthousiast over ons alternatief voor hardhout’
Wachten op toestemming van gemeente
Volgens de Kustvisie moeten recreatieondernemers die bij willen bouwen ook zorgen voor natuurcompensatie. Daarvoor mikken Marieke en John op een stuk familiegrond van zo'n twee hectare tegenover hun vakantiepark aan de Korte Moermondsweg. ,,We hebben er heel lang het huttendorp georganiseerd en we gebruiken het nu voornamelijk als parkeerplaats, maar mogen er niet bouwen. Daarom willen we er natuur van maken en er een rolstoelpad aanleggen, zodat de gezinnen met hun zieke kind ook de natuur kunnen beleven.” Als het even kan, komt er ook een ruiterpad dwars over het terrein en een waterbassin dat een boer kan gebruiken bij droogte.
Marieke en John wachten op toestemming van de gemeente voor de grondaankoop en dan volgt nog een hele vergunningprocedure. Marieke: ,,Voordat we een daadwerkelijk een schop in de grond kunnen steken, zijn we denk ik drie jaar verder. We zijn hier al sinds 2016 mee bezig.”
Lees ook: Zo transformeerde Pierre met zijn zoons een verlaten boerderij tot Franse vijfsterrencamping