Nieuws Actueel

Grensdorpen overspoeld door 'sluipende' vrachtwagens

De West-Brabantse grensdorpen Chaam en Baarle-Nassau worden overspoeld door vrachtwagens. Een delegatie van het Beneluxparlement kwam kijken hoe erg het is.

Nico Schapendonk | Foto René Schotanus 27 juni 2016

Vrachtwagens transport chaam baarle nassau transport tolheffing

"Soms is het rennen voor je leven." Zo erg is het intussen met de verkeersdruk in Chaam en Baarle-Nassau, zeggen de bewoners. Die ellende is alleen maar gegroeid met de invoering in België van een tolheffing voor vrachtwagens. De dorpen worden nu als sluiproute gebruikt.

OnacceptabelDe situatie is intussen 'onacceptabel', zei burgemeester Marjon de Hond van Baarle-Nassau. Volgens voorzitter Pieter Geerts van de Dorpsraad Chaam is de truckstroom 'onbeheersbaar'. Terwijl de ene na de andere vrachtwagen zich door de straten wurmt, constateert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert: "Je kunt niet ontkennen dat er hier iets aan de hand is."

De christendemocraat 'rapporteert' het Beneluxparlement over de impact van de trucktax. Hij wordt op zijn wenken bediend. Zo wordt het bezoek aan Baarle vertraagd, vanwege een verkeersinfarct in het dorp. Ook in Chaam trekt een stroom trucks de aandacht.

CentrumHet gebeurt niet vaak dat afgevaardigden van het Beneluxparlement op werkbezoek gaan. Maar Chaam is het geografische centrum van de Benelux, dus dat schept verplichtingen.

Bewoners laten de delegatie zien hoe zwaar de overlast is. Verkeersbrigadier Ilse van Essen uit Chaam: "Soms komen die wagens met 60 km/u door de bocht zeilen. Dan hoop ik maar dat ze me zien."

RondwegVlaams parlementslid en burgemeester van Kasterlee Ward Kennes is niet onder de indruk. Volgens hem gaat Nederland te veel zijn eigen gang, bijvoorbeeld door te kiezen voor een verkeersaanzuigende rondweg rond Baarle-Nassau.

"Dat leidt tot extra druk bij Turnhout en daar hebben wij ook last van. Het verkeer neemt overal toe, dus wat heeft die tolheffing daarmee te maken? We moeten dit dossier in een grotere context zien." Wat Kennes betreft komt er daarom een debat over nieuwe noord-zuidverbindingen.

RechtsstaatOverigens ligt de rondweg Baarle er nog lang niet. Een Belgische inwoner ligt dwars. "En het kan vijf jaar duren voordat het is opgelost", zegt burgemeester Leo van Tilburg van Baarle-Hertog. Dat vindt zijn Nederlandse collega 'onacceptabel', al weet ze dat er niets aan te doen is: "Zo werkt de rechtsstaat."

Een oplossing voor de verkeersdruk in de grensstreek, of die nu door de Belgische tol wordt veroorzaakt of niet, wordt een zaak van lange adem. "Maar we moeten samen verder", zegt burgemeester Kennes. "En niet opgeven."