Nieuws Actueel
Grenzen dicht kost 100 miljard
Europa zal in een nieuwe economische recessie terechtkomen als de binnengrenzen dicht gaan. Nederland, met zijn reuzenexport, is na Duitsland veruit het grootste slachtoffer.

Dat blijkt uit een rapport van de studiedienst van het Europese Parlement, dat morgen openbaar wordt. Diverse lidstaten controleren nu hun binnengrenzen al, maar Brussel werkt plannen uit om die tijdelijke controles met anderhalf jaar te verlengen. Als dat gebeurt, loopt de intraEuropese handel (tussen twee of meer lidstaten) met 10 tot 20 procent terug, en krijgen belangrijke economische sectoren zoals transport en toerisme enorme opdoffers.
Gecombineerd met een externe tegenvaller, zoals de groeivertraging in China, gaat zelfs onze hele groei eraan en zitten we in no time weer in de crisis van na 2008. "We wisten uit vorige onderzoeken dat de kosten van herinvoering van grenscontroles zeer fors waren. Dit rapport maakt duidelijk dat dit voor exportgerichte landen als Nederland zelfs funest is. Nederland betaalt dubbel de rekening omdat 70 procent van onze export binnen Europa blijft", aldus CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij.
Hij waarschuwt dat landen die voor langere tijd hun grenscontroles herinvoeren (vanaf half mei, als tegen die tijd de asielstroom niet is verminderd) 'dief van hun eigen portemonnee' zijn en pleit ervoor de asielcrisis zelf aan te pakken, zonder via grenscontroles onze interne markt om zeep te helpen.
Volgens Kamerleden bewijst dit rapport dat er snel iets moet worden gedaan om de vluchtelingencrisis een halt toe te roepen. "We kunnen de binnengrenzen alleen openhouden als we de buitengrenzen sluiten", zegt VVD-Kamerlid Anne Mulder. "Niemand wil kilometerslange files van vrachtwagens voor de grenzen. Dat is slecht voor iedereen. Maar dan moet Europa eindelijk eens samen het probleem oplossen."
Volgens PvdA'er Marit Maij laat het rapport zien dat een 'ieder-voor-zich-aanpak' alleen verliezers oplevert. "Grenzen dicht is een schijnoplossing. Het vluchtelingenvraagstuk vraagt om een Europese oplossing."
Over wat die oplossing moet worden, steggelt Europa al tijden. Van de tot nu toe gemaakte afspraken komt weinig terecht. Zoals met de afspraken met Turkije dat zij de vluchtelingen tegenhouden in ruil voor geld om de mensen daar op te vangen.pagina 6: Transporteurs vrezen grenscontroles.