Nieuws Actueel

Griekse economie profiteert van massalere terugkeer toeristen

Doordat toeristen in grotere aantallen dan verwacht naar Griekenland komen, groeit de economie van het Zuid-Europese land mogelijk ook meer dan eerder aangenomen. Dat heeft president Yannis Stournaras van de Griekse centrale bank gezegd. De centrale bank rekende tot nu toe op een groei van 3,2 procent dit jaar, maar dat moet dus wellicht worden bijgesteld.

ANP 10 juli 2022

ANP100722079 1

"Toen we de inschatting van een groei van 3,2 procent maakten, gingen we ervan uit dat zo'n 80 procent van het aantal toeristen uit 2019 dit jaar naar Griekenland zou komen", verklaarde Stournaras. "Het lijkt er nu op dat we dicht bij evenveel toeristen zitten als in 2019."

Het toerisme is uiterst belangrijk voor Griekenland. De sector is goed voor ongeveer een vijfde van de volledige economie en ongeveer een kwart van de banen in het land heeft met toerisme te maken. Van de inflatie in veel Europese landen heeft het Griekse toerisme relatief weinig last. Na twee coronajaren lijken veel Europese consumenten niet bereid hun buitenlandse vakantie opnieuw te schrappen.

Daarnaast heeft Griekenland weinig last van de dreiging dat Rusland stopt met het leveren van gas. Het land is minder afhankelijk van Russisch gas. "We krijgen ons gas uit meerdere bronnen", aldus Stournaras die dan ook niet denkt dat Griekenland in een recessie terechtkomt als Rusland de gaskraan dichtdraait. "Onze economische groei zal fors lager uitvallen, maar het wordt geen krimp."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws