Nieuws Actueel

Griezelen in Brabant: vormgever maakt doodenge creaties

Oogballen en afgehakte vingers liggen in bakjes in zijn werkplaats. Jim van Dijk (25) maakt levensechte creaties, die soms doodeng zijn, schrijft BN de Stem.

Marjo Peppelaar | Foto: Peter van Trijen, Pix4Profs 26 oktober 2017

Jim van Dijk Creations

Een bezoekje aan de werkplaats van vormgever Jim van Dijk in Bosschenhoofd is niks voor angsthazen. Alsof je een aflevering van The Walking Dead binnenwandelt. De oogballen en afgehakte vingers liggen er in bakjes op tafel, ernaast de kop van King Kong en een levensgrote zombietorso op een paar takken. En dan Jim zelf, de vriendelijkheid en gemoedelijkheid zelve bij al die enge creaties.

Jim van Dijk (25) noemt zichzelf vormgever. Zijn bedrijf Jim van Dijk Creations maakt beelden, rekwisieten en decoraties voor pretparken, escaperooms en kermissen, maar ook voor bedrijven.

Lees ook: Serie-ondernemer uit Willemstad bouwt al 40e escaperoom

Zo wandel je het kantoor van de SuikerUnie nu binnen langs een haag van reusachtige suikerbieten van zijn hand. Maar deze maand staat het werk van Jim helemaal in het teken van Halloween.

Het creatieve zat er bij Jim altijd al in. Hij bouwde als kind al mee aan carnavalswagens en volgde een opleiding tot timmerman. ,,Ik won nooit wat met carnaval'', lacht tweelingzus Joyce. ,,Ze dachten altijd dat Jim me geholpen had.''

Joyce is ook in de werkplaats te vinden: haar hoofd staat in een pot op sterk water. ,,Ik heb een afgietsel van haar gezicht gemaakt. Ik krijg veel ideeën uit horrorfilms en crimeseries en dat maak ik dan na. Zo bouw ik mijn portfolio op. Het lijkt me geweldig om straks ook special effects voor films te kunnen maken'', vertelt Jim.

Efteling

In timmeren kon hij zijn creatieve ei niet helemaal kwijt. Maar bij een bezoek aan de Efteling schoot het door hem heen: er zijn mensen die dit maken. Zo kwam Jim, via de opleiding vormgeving bij De Rooi Pannen, als stagiair in het sprookjesachtige pretpark terecht. Daar ging een wereld voor hem open. ,,Ik was gelijk verslaafd", blikt hij terug.

Allrond vakman

Jim heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een allround vakman, want er komt nogal wat kijken bij wat hij doet. Hij last en timmert en boetseert zijn vormen of beeldhouwt die uit schuim. Daarna maakt hij een gietvorm in rubber en vervolgens het eindproduct in hars. En dan volgt nog de afwerking met de airbrush of schilderkwast.

Jim begon twee jaar geleden met zijn eigen bedrijf en het liep gelijk storm. ,,Nu, in oktober, is het allemaal Halloween wat de klok slaat, maar in de rest van het jaar ben ik druk bezig voor pretparken, dierentuinen en bedrijven."

Sculpturen van Jim zijn al te bewonderen in De Efteling en in Plopsaland. Maar het zijn vooral zijn halloweencreaties die opvallen.

Portfolio

Zijn foto's op Instagram en Facebook roepen wisselende reacties op. ,,Mensen vinden mij soms maar creepy", lacht Jim. ,,Maar ik heb die dingen gemaakt voor mijn portfolio, omdat Halloween enorm in opkomst is in Nederland."

In de aanloop naar Halloween kreeg hij een stortvloed aan media-aandacht over zich heen, ook van Hart van Nederland. ,,Daar lijk ik wel een gekke horrorfreak, maar ik vind het vooral boeiend om sculpturen levensecht te maken. Het hoeft van mij niet per se horror of angstwekkend te zijn."

Het lijkt me geweldig om straks ook special effects voor films te kunnen maken

Jim van Dijk