Nieuws Groei

Jonge ondernemer (16) in de wieg gelegd om eigen videobedrijf op te richten

Als 13-jarige legde hij alles wat hem interesseerde vast met zijn telefoon. Voor Melvin Dirks (16) smaakte dat filmen naar meer en kon dat professioneler op het moment dat hij als ondernemer met een goede camera door het leven zou gaan. Zijn bedrijf Video Monkey is inmiddels alweer ruim een half jaar oud. ,,Ik ben één van de weinigen op school met een eigen bedrijf, dus dat maakt mij wel een beetje anders.”

Femke Tolsma (ED) | Foto: Jean Pierre Reijnen 4 augustus 2020

Melvin dirks jonge ondernemer video

Melvin Dirks (16) is al 6 maanden ondernemer. ,,Op dit moment wil ik me vooral focussen op mijn bedrijf en mijn doel is dan ook om er een goedlopende onderneming van te maken. Of en welke studie daar bij zou passen, weet ik nog niet."

Videograaf Melvin komt uit een ondernemersfamilie, dus de stap naar een eigen bedrijf was redelijk snel gemaakt. ,,Ik wilde het maken van video's professioneler gaan aanpakken en mezelf echt gaan presenteren als een bedrijf", vertelt hij aan Eindhovens Dagblad. ,,Op die manier kon ik serieuzer over komen op klanten. Na een bezoek aan de Kamer van Koophandel is in december mijn onderneming Video Monkey geboren."

Video Monkey draaide op evenementen, tijdens optochten en voor bedrijven

Melvins eerste klant was een artiest uit de buurt. ,,Mijn vader heeft een artiestenbureau en één van zijn connecties wilde graag een aftermovie. Mijn vader heeft hem toen in contact gebracht met mij en zo is het balletje gaan rollen." Inmiddels heeft Melvin video's gemaakt van verschillende evenementen, optochten, bedrijven en feesten.

Lees ook: Jonge ondernemers achter handdesinfectiezuilen mét elleboogdispenser

Zoveel mogelijk tijd overhouden voor Video Monkey

De jonge ondernemer gaat na de zomervakantie naar de vijfde klas van het VWO. Hij zegt dat school best te combineren is met een eigen bedrijf. ,,Aan het begin dacht ik dat het moeilijk zou zijn, maar in de praktijk blijkt dat niet het geval." Nu is goed opletten in de klas essentieel, geeft hij aan. ,,Dan hoef ik thuis namelijk niet langer dan nodig te besteden aan mijn huiswerk en houd ik tijd over voor Video Monkey.”

De videograaf is gemiddeld zes tot acht uur per week bezig met zijn eigen bedrijf. ,,Dat gaat dan om het maken en monteren van de video's, maar ook om marketing, het bouwen van mijn website en de boekhouding."

"Ik verdien per uur ongeveer vijf keer meer dan een vakkenvuller"

Melvin Dirks, oprichter Video Monkey

De ondernemer wist op jonge leeftijd al dat vakken vullen niets voor hem was. ,,Leeftijdgenoten hebben dat soort bijbanen, maar ik wil gewoon eigen baas zijn en zelf bepalen welke richting ik opga. Daarnaast verdient dit ook een stuk beter, dus dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. Ik verdien per uur ongeveer vijf keer meer dan een vakkenvuller.”

Boekhouding en contact leggen met klanten minder leuk

Een eigen bedrijf starten is niet alleen maar leuk, geeft Melvin aan. Er zitten ook minder leuke en lastige kanten aan, zoals bijvoorbeeld de boekhouding en contact leggen met klanten. ,,Mijn ouders helpen me er gelukkig mee en met vragen kan ik altijd bij ze terecht."

Lees ook: Jonge ondernemers Yasin (11) en Soufian (9) scoren met mondkapjes

Oprichter Video Monkey wil zich altijd blijven ontwikkelen

Toch vraagt hij niet zo heel erg vaak om hulp; zelf uitzoeken hoe het werkt doet hij maar al te graag. Het omgaan met de camera en het editen van de video's heeft hij zichzelf aangeleerd. Wel is de ondernemer van mening dat je jezelf altijd moet blijven ontwikkelen. ,,Ik denk dat ik bijvoorbeeld nog veel kan leren van een cursus voor ondernemers van de Kamer van Koophandel."

Of hij na het VWO nog verder gaat studeren, is nog een groot vraagteken. ,,Op dit moment wil ik me vooral focussen op mijn bedrijf en mijn doel is dan ook om er een goedlopende onderneming van te maken. Of en welke studie daar bij zou passen, weet ik nog niet."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.