Nieuws Groei
Groei van Moneybird: hoe studentondernemers een bedrijf met 200.000 klanten opbouwen
Als informaticastudenten deden Edwin Vlieg, Joost Diepenmaat en Berend van Bruijnsvoort regelmatig klusjes voor vrienden en kennissen. Een website bouwen, software schrijven. Toen dat steeds vaker voorkwam moesten er echte facturen worden gemaakt. Maar hoe doe je dat? De oprichters van Moneybird geven tekst en uitleg.

Joost Diepenmaat (links) en Edwin Vlieg zijn de succesvolle oprichters van Moneybird.
„Er waren wel pakketten met boekhoudsoftware maar die waren veel te ingewikkeld", vertelt Edwin in gesprek met AD. Die waren echt voor accountants bedoeld.” In de zomervakantie van 2008 knutselden ze zelf een programmaatje in elkaar. De eerste versie ging live op 1 oktober van dat jaar en al snel hadden mede-studenten interesse.
Het eerste businessmodel was vriendelijk en simpel: tot drie facturen per maand was het gratis, daarboven kostte het een tientje per maand. Joost: „In december hadden we onze eerste betalende klant, een jaar later waren dat er 300.”
Lees ook: Nieuwe klanten en explosie online winkelen: monstergroei Adyen
Zo werd de naam Moneybird geboren
Voor de bedrijfsnaam hield Joost een eenpersoons brainstorm. „Het ging om geld, en om facturen sturen. Ik dacht aan een postduif. Money, pigeon. Dat was niks. Moneybird wel, dat klonk ook vrolijk en luchtig.”
Toen ze alle drie waren afgestudeerd besloten ze ervoor te gaan. Ze hadden lol in het ondernemen en Moneybird bood hen veel meer vrijheid dan een goedbetaalde baan in een groot bedrijf. Joost: „Dat stond bovenaan in ons eerste businessplan. We willen overal ter wereld aan ons bedrijf kunnen werken, we moeten niet vastzitten aan een kantoor en vaste tijden.”
Moneybird heeft centraal kantoor in Amsterdam helemaal niet nodig
Berend van Bruijnsvoort is een paar jaar geleden in goede harmonie uit het bedrijf gestapt. Joost en Edwin kochten vorig jaar het kantoorpand aan de Moutlaan in Enschede en ze hebben inmiddels veertig mensen in dienst. Maar het gevoel van vrijheid is er nog steeds, niet in de laatste plaats omdat ze financieel onafhankelijk zijn. Edwin: „We hebben wel eens gedacht: zouden we niet in Amsterdam moeten zitten? Daar zitten immers alle hippe start-ups, daar kun je makkelijker geld ophalen bij investeerders.” Joost: „Maar dat hebben we nooit nodig gehad. We groeiden elke maand en konden alles zelf financieren. Ook dit pand.”
"Klanten wilden ook offertes maken, btw-aangiftes doen, inkoopfacturen beheren. En wat ze vroegen, dat maakten we"
Het simpele factuurprogrammaatje uit de beginjaren is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig boekhoudpakket waar zo’n 200.000 zzp’ers en mkb’ers op geabonneerd zijn. Edwin: „We wilden eigenlijk helemaal geen uitbreiding maar de klanten vroegen steeds meer functies. Ze wilden ook offertes maken, btw-aangiftes doen, inkoopfacturen beheren. En wat ze vroegen, dat maakten we.”
Klanten Moneybird wilden steeds meer functies
Al stellen ze daar ook een heel duidelijke grens aan. Joost: „Onze adviseurs willen soms wel allerlei heel specifieke functies die maar voor een enkele klant nuttig zijn. Maar als je daar je programma op gaat inrichten wordt het voor al die andere klanten veel ingewikkelder. Dat willen we niet. Bedrijven die een heel complexe boekhouding hebben moeten gewoon een ander pakket nemen.”
Hun verdienmodel is nog steeds simpel: minder dan drie facturen per maand is gratis, daar boven geldt een betaald abonnement, afhankelijk van het gebruik. En dat is nog altijd maandelijks opzegbaar. Edwin: „Wij willen dat ze ons programma gebruiken omdat ze het goed vinden, niet omdat ze vast zitten aan een contract.”
Lees ook: Takeaway.com uitgeroepen tot snelstgroeiende bedrijf
Wat de toekomst Moneybird gaat brengen? Dat mag iedereen in de organisatie zelf bedenken
Wat de toekomst brengt weten ze eigenlijk niet. Edwin: „Iedereen in de organisatie mag meedenken. Elke zes weken mogen ze een pitch doen over waar we de komende zes weken aan gaan werken. Moeten we iets updaten, verbeteren, veranderen op de site? Moeten we iets veranderen aan onze processen, aan de mobiele apps? We stemmen over de pitches en de beste ideeën worden uitgevoerd. Zo prikkelen we onszelf om steeds beter te worden, en daar mag het hele team verantwoordelijkheid in nemen.”
- De Mandemakers Groep is een bedrijf dat net als Moneybird bijzonder veel waarde hecht aan haar personeel. Je leest erover in dit uitgebreid interview met oprichter Ben Mandemakers en zijn zoon Stefan.
Waar ze wel mee bezig zijn: andere marketingvormen. Edwin: „We hebben het nu nog vooral van mond-tot-mondreclame, maar we overwegen nu ook radio-reclame, om de naamsbekendheid te vergroten.”
In 2015 won Moneybird de Harry van den Kroonenberg-prijs, vernoemd naar de voormalige rector-magnificus van de Universiteit Twente. Edwin: „We zijn wel vaker genomineerd voor prijzen maar we worden altijd tweede. Blijkbaar zijn we niet bekend genoeg. Maar op deze prijs zijn we echt trots.”