Nieuws Actueel
Groeien in crisistijd dankzij overzeese vestiging
Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat?

Vlak nadat de kredietcrisis in 2009 in alle hevigheid toesloeg, werd het Eindhovense KMWE gevraagd of het iets zag in het openen van een vestiging in Maleisië. Het Duitse bedrijf Multitest, dat de kwaliteit van machinechips test, was in korte tijd belangrijke leveranciers kwijtgeraakt en zocht met spoed nieuwe.
Drie manVoor KMWE, toeleverancier in de hightechindustrie, kwam de vraag op het juiste moment. "In die tijd zagen we dat een deel van de hightechmarkt naar Azië werd verplaatst", zegt CEO Edward Voncken. "Voor ons was het reden te kijken of het ook voor KMWE zinvol was een vestiging in het buitenland te openen en zo ja, waar." Over die vraag hoefde dus niet al te lang te worden nagedacht. "We zijn datzelfde jaar met drie man op het terrein van de klant in Maleisië begonnen."
Net zo grootDat die beslissing weldra de juiste bleek, is een understatement. Zeven jaar later heeft KMWE 170 man personeel in het Aziatische land en heeft het klanten in de semi-conductorindustrie in Taiwan, Singapore en Maleisië zelf. Het is bovendien hard op weg om de faciliteiten en productiecapaciteit van KMWE in Nederland te evenaren. "In Nederland hebben we nu vierhonderd medewerkers. Onze vestiging in Azië zou op termijn weleens net zo groot kunnen worden."
Gespreid bedjeHoewel KMWE met een gegarandeerde klant in Maleisië in een gespreid bedje terecht kwam, was de opening van de nieuwe vestiging allesbehalve eenvoudig, stelt Edward. "Je krijgt te maken met een andere cultuur, taal, en andere prioriteiten en regelgeving. Gelukkig hebben we veel hulp gekregen van de Maleisische overheid. Die toonde zich heel hulpvaardig voor buitenlandse bedrijven die zich daar willen vestigen."
WereldschaalDe nieuwe vestiging leidde binnen KMWE wel even tot onrust. "Iedereen was bang dat al ons werk naar Azië zou worden verplaatst. Maar niets is minder waar, want we zijn sindsdien ook in Nederland gegroeid. Nu zijn we meer op wereldschaal bezig."
Nieuw managementEchter, het succes in Azië was in eerste instantie zo groot, dat de groei even stagneerde. "Maar ons pand is intussen gerenoveerd en met een nieuw management moeten we nu verder kunnen groeien."
ToekomstbestendigOm het bedrijf in Maleisië toekomstbestendig te houden, wordt nieuw personeel steevast in Nederland opgeleid. Edward: "Het is heel belangrijk dat de mensen die je aanneemt goed worden getraind. Je moet ervoor zorgen dat ze betrokken raken, zodat je ze kunt behouden. Want anders leid je op voor een ander."
KMWE begon in 1955 en is nu een wereldspeler met als thuisbasis Brainport Eindhoven. kmwe.com.
Tips van de exporteurVerdiep je in de lokale markt en kies de juiste mensen.
1. Bereid je voorAls je in het buitenland gaat ondernemen, moet je ervoor zorgen dat je lokaal al klanten hebt die achter je product staan. Ga er niet naartoe zonder goede voorbereiding. En kijk ook naar het investeringsklimaat, de beschikbaarheid van goede mensen en of de taal een obstakel kan zijn.
2. Geschikt managementDe manager ter plaatse moet de filosofie van je bedrijf over kunnen brengen, maar ook voldoende kennis hebben van en feeling hebben met de lokale markt. Kies daarom iemand die écht geschikt is voor de functie.
3. Gebruik faciliteitenMaak goed gebruik van lokale faciliteiten ter ondersteuning van je bedrijf. Je hoeft niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Vaak kunnen lokale overheden je op weg helpen.