Nieuws Actueel

Groeiend poolreizenbedrijf bouwt nieuw vlaggenschip

Oceanwide Expeditions voegt de Hondius toe aan de huidige vloot van vier schepen, meldt PZC. Het 107 meter lange cruiseschip kan 180 passagiers vervoeren.

Ernst Jan Rozendaal | Foto: Oceanwide Expeditions 20 april 2017

Hondius

De Vlissingse touroperator Oceanwide Expeditions laat in Kroatië een nieuw cruiseschip bouwen in de hoogste ijsklasse, uitermate geschikt voor reizen naar de poolgebieden. Over twee jaar komt de Hondius in de vaart.

Noem het geen ijsbreker, zegt directielid Mark van der Hulst van Oceanwide. ,,Dit noem je een ijsversterkt schip. Een ijsbreker vaart zich tot bovenop het ijs en laat zich er dan doorheen zakken, de Hondius vaart tegen het ijs om zich op die manier een weg te banen. Het is een passagiersschip in de hoogste ijsklasse, gebouwd volgens de allerlaatste en de hoogste eisen."

Vlaggenschip

De Hondius wordt toegevoegd aan de huidige vloot van vier schepen. Met de Ortelius en de Plancius en de zeilschepen Rembrandt van Rijn en Noorderlicht kan Oceanwide nu al het hele jaar rond 280 passagiers naar de poolgebieden brengen om pinguïns, ijsberen, walvissen en bijzondere vogels te spotten, of om uitdagende excursies te ondernemen, te duiken of te kajakken. Zelfs vliegen met helikopters behoort tot de mogelijkheden. Met een capaciteit van 180 passagiers en een lengte van 107 meter wordt de Hondius het vlaggenschip van de Vlissingse touroperator.

Het schip, dat om en nabij vijftig miljoen euro kost, wordt gebouwd op de Kroatische werf Brodosplit. Via een leaseconstructie betaalt Oceanwide het vaartuig in tien jaar af.

Groeiende markt

De investering is mogelijk omdat de markt waarin Oceanwide zich beweegt nog steeds groeit. IJsreizen zijn populair en met zijn specifieke vaartuigen brengt Oceanwide zijn passagiers dichter bij de Noord- en Zuidpool dan de meeste concurrenten. ,,We doen dit inmiddels twintig jaar", vertelt Van der Hulst. ,,Het is een mooie markt. Onze schepen hebben al jaren een goede bezetting. We zien mogelijkheden dat uit te bouwen met een nieuw schip."

Onderhoud

Van tijd tot tijd zal de Hondius in Vlissingen te zien zijn. Net als de andere schepen zal het daar worden onderhouden. Van der Hulst: ,,Vanaf volgende week komen onze schepen weer binnenlopen voor onderhoud. Dat deden we vroeger bij Scheepswerf Reimerswaal in Hansweert, nu op onze nieuwe locatie in Vlissingen. Ook de Hondius zal zeker af en toe Vlissingen aandoen."

Lees ook: Oceanwide Expeditions bouwt aan Visserijkade in Vlissingen

Op het ogenblik wordt aan de Vlissingse Binnenhaven een nieuw kantoor gebouwd voor Oceanwide Expeditions. Het vaste team van 25 mensen hoopt daar in september zijn intrek te nemen. ,,We zitten nu nog verspreid over de stad", zegt Van der Hulst. ,,In het nieuwe kantoor dat we betrekken is rekening gehouden met verdere groei. Als het zo druk blijft, gaan we vast nog nieuwe mensen aannemen."

Onze schepen hebben al jaren een goede bezetting

Mark van der Hulst, directielid Oceanwide Expeditions