Nieuws Actueel

Groeifinanciering nodig? Succes-investeerder Heleen Dura-van Oord geeft tips

Heleen Dura-van Oord is zeer bevlogen over de mogelijkheden en consequenties van groeifinanciering. Als partner bij investeringsmaatschappij Peak Capital weet ze wanneer een investeerder de portemonnee wil openen.

Laila Jetten | Foto: Heleen Doomernik 4 mei 2018

Untitled 1 6

Ze weet als geen ander hoe het is om als ondernemer je bedrijf te laten groeien. DQ&A Media Group, het bedrijf dat zij samen met anderen oprichtte in 2001, is vandaag de dag actief op drie continenten. Onder meer daarom werd Dura-van Oord in 2013 uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar.

Groeifinanciering is belangrijk

Dura-van Oord: "Groeifinanciering is belangrijk voor bedrijven die hun start-up fase op een goede manier door zijn gekomen. Helaas komt maar een heel beperkt aantal bedrijven op dat punt; de succes-ratio voor start-ups is heel laag. Maar als ze het redden, dan komt het moment dat je moet gaan investeren in mensen en technologie om uit te kunnen breiden. Weinig ondernemers kunnen dat uit eigen zak betalen, dus je moet op zoek naar externe financiering. Je kunt met een bank gaan praten, maar dat is lastig. Mocht je een langere relatie hebben, dan zijn er allicht mogelijkheden, maar voor veel bedrijven niet. Dan moet je andere paden nemen."

Investor-ready team

Om op die andere paden uit te komen zul je de weg van de lange adem moeten bewandelen. Dura - van Oord benadrukt dat er legio voorbereidingstijd gaat zitten in gedegen analyses, het goed onderbouwen van de cijfers en later eveneens de documentatie. Wanneer je team weet dat het beslagen ten ijs komt is het tijd voor de zoektocht naar de juiste investeerder.

Lees ook: Groeibriljant YoungCapital realiseert megagroei van 59 procent per jaar

Heb je behoefte aan een 'smart' investeerder of juist iemand die met een zak duiten aan komt zetten en je daarnaast je eigen bedrijf laat runnen? Bij een investeerder die zijn of haar netwerk en kennis voor je open zet is er meer te winnen, maar navenant het aanbod ook kleiner. Volgens Dura - van Oord blijft bij beide één aspect overeind staan. "Het allerbelangrijkste is de klik die je hebt. Er komt altijd een keer tegenspoed, dat hoort er gewoon bij, en dan is het heel belangrijk dat die klik er is, dat je samen goed kunt schakelen. Een zak met geld is leuk, maar basaal. Dat contact is veel belangrijker, het proces van elkaar leren kennen is investeren in elkaar en een belangrijke basis. Daarom moet je ook je team goed op orde hebben, dat vinden investeerders belangrijk. Hoe ziet het eruit, wat is de visie? Is het team investor-ready?"

Bedrijfscultuur behouden

"Een ander belangrijk punt is of je bedrijf er wel klaar voor is om in te laten investeren. Investeerders willen bijvoorbeeld invloed in je bedrijf, daar moet je wel toe bereid zijn, anders gaat dat lastig worden. Daarnaast moet je een goed groeiplan hebben. Opschalen is een grote uitdaging en dan met name om je bedrijfscultuur intact te houden. De sfeer en het enthousiasme waar mensen mee aan de slag gaan, dat moet je zien te behouden. Het zijn belangrijke onderdelen van je aantrekkingskracht voor nieuwe medewerkers. De arbeidsmarkt zet ondernemers voor uitdagingen, dus maak jouw bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk."

Formele reportagestructuur

"Het laatste wat verandert is de noodzaak tot een formele reportagestructuur, dat zijn start-ups soms niet gewend. Sommigen geven aan dat ze het wel op prijs stellen dat het ineens moet, dan gebeurt het in ieder geval. Zonder een goed overzicht van cijfers en analyses is de stand van zaken onduidelijk. Dan is er geen helderheid over de pijnpunten en kan een investeerder daar dus niet op sturen. En een goede investeerder helpt ook daar juist graag mee."

Heleen Dura - van Oord spreekt op 16 mei tijdens het Groeicollege in Utrecht. Samen met Nederlands beroemdste groei-experts van Business University Nyenrode, de Erasmus universiteit en adviesbureau McKinsey helpt zij je bij het zetten van de volgende stap in je bedrijf. Samen met wisselende groeiondernemers spreken zij over de ervaringen, kennis en kunsten die jou helpen om je onderneming te laten groeien. Meer weten? Klik dan hier.