Nieuws Actueel
Groen is zo gek nog niet
Om de drie jaar een Formule 1-race in de polder van Flevoland, gefinancierd uit de opbrengst van 'duurzaam prestatiegroen'. Het klinkt als een sprookje, maar in Lelystad wordt er al heel concreet over gesproken, schrijft het AD.

Rijdt Max Verstappen ooit een grand prix in eigen land? Een revival van Circuitpark Zandvoort wordt lastig door een gebrek aan ruimte. Op het TT-circuit van Assen blijft het vooralsnog bij ambities. Maar in de Flevopolder dient zich een alternatief aan.
De stichting iChallenge en Corporation MyEarth hopen binnen vijf jaar nabij het uit te breiden vliegveld van Lelystad een Nationaal Sport- en Evenementenpark (NSE Lelystad) te realiseren. Een ambitieus plan van op termijn zo'n 2500 hectare, gericht op durfsporten, auto- en motorsport, toerisme en recreatie, met als grootste publiekstrekker een heus Formule 1- en endurancecircuit van acht kilometer.
Stelling 2.0NSE Lelystad moet straks onderdeel uit gaan maken van de Stelling 2.0, een groot nationaal duurzaamheidsproject voor een schoner milieu rondom de Metropool Regio Amsterdam. Een in delen in te korten circuit moet straks het hart vormen van een groot belevingsbos, dat het al bestaande Knarbos en Larserbos met elkaar moet verbinden.
Eerdere gesprekken met de gemeenten Noordoostpolder en Dronten ketsten in het verleden af op de financiering. Daarom is de stichting in 2014 in gesprek gegaan met Lelystad op basis van een nieuwe strategie. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, nabij Lelystad moet straks het eerste duurzame F1-circuit ter wereld verrijzen. Een circuit dat CO2- en fijnstofneutraal is en de lucht rondom Lelystad, dat als gemeente naarstig op zoek is naar een groot project om het eigen imago op te vijzelen, zelfs zuivert.
De kosten (circa 500 miljoen euro, waarvan 100 miljoen voor het F1-circuit) moeten worden gedekt door de exploitatie van het in de Metropool Regio Amsterdam aan te leggen 'duurzaam prestatiegroen', dat twee tot drie keer meer CO2 en fijnstof opvangt. Dit speciaal gekweekte groen kan naast windmolens en zonnepanelen de derde nationale milieumaatregel worden. Het kost de overheid geen geld, maar zorgt juist voor een landelijk verdienmodel.
Groene beleggingOprichter van het biotechnische bedrijf Corporation MyEarth en groot F1-fanaat Ton van Oostwaard is van plan de winst van de door zijn bedrijf aan te leggen duurzame groenprojecten in de ontwikkeling van NSE Lelystad en het F1-circuit te steken. Als groene belegging neemt MyEarth de aanschaf van de benodigde landbouwgrond voor haar rekening.
,,Binnen het nationaal beleid om 100.000 hectare bosbouw aan te leggen, is dit project peanuts'', weet architect Ed Wassenberg, voorzitter van de Nederlandse Autosport Bond en een van de initiatiefnemers achter NSE Lelystad die samen met zijn partner en voormalig 500 cc GP motorcoureur Henk de Vries uit Lelystad al druk in gesprek is met de gemeente, provincie en de landelijke overheid. ,,Dit sportieve project past prima in de landelijke trend dat alles met duurzaam massaal wordt omarmd door de politiek'', zo merkt De Vries, die benadrukt dat een haalbaarheidsonderzoek nu de volgende stap is. Daarna wacht nog een milieueffectrapportage en zo zijn er nog heel veel hobbels. Motorgeronk klinkt in Flevoland in het meest positieve scenario pas in 2021 of 2022.
,,Formule 1 leeft heel breed in het land, nu, dankzij Max Verstappen. Dat kan een enorme boost zijn'', verwacht Wassenberg. ,,Maar als Max morgen van de trap valt, is die hype vier weken later weg, dus dat blijft betrekkelijk. Daarom willen we dit heel nadrukkelijk op eigen kracht doen.''
Jaarlijks een GP in Flevoland? Volgens de initiatiefnemers uitgesloten, vanwege het absurde startgeld van tientallen miljoenen dat aan de Formule 1-organisatie betaald moet worden. Wassenberg: ,,Je moet wel reëel blijven, dat is financieel gewoon onmogelijk. Daarom gaan we uit van eens in de drie jaar. Wellicht is een roulatiepoule te bedenken met andere Europese circuits.''
Gerelateerde artikelenMarketing: Max Verstappen is naast de baan miljoenen waardMax-autootjes racen Rijsbergse winkel uitDe Max-factor is merkbaar op de kartbaan in Strijen