Nieuws Actueel

Groentehandel brengt klasse 2 -producten aan de man

Een rijpe tomaat of een paprika met een afwijkende vorm. Supermarkten halen er hun neus voor op, maar bij groothandel Westland-Noord brengen ze deze producten gewoon aan de man. ,,De consument merkt het verschil niet eens", vertelt Van den Broek aan het AD.

Fred Vermeer | Foto Jacques Zorgman 4 oktober 2016

Retail groente fruit afgekeurd

'Job pakt alle klasse 2 op'. Beter dan de slogan die op het bord aan de muur in zijn kantoortje in Foodcenter Westland in Poeldijk prijkt, kan hij het niet schetsen. Job van den Broek, woonachtig in Breda, koopt alle incourante handel op en zorgt ervoor dat producten niet zomaar worden weggegooid, maar toch nog ergens verkocht kunnen worden. ,,Westland-Noord is een zelfstandig onderdeel binnen de Best Fresh Group'', zegt Van den Broek, die samenwerkt met zijn Honselse kompaan Luc van Berkel. ,,Bij Valstar Holland was ik al verantwoordelijk voor deze producten en daar hebben we met Westland-Noord nu een apart bedrijf voor opgericht.''

Incourante handel

Incourante handel wil niet zeggen dat de producten niet meer eetbaar zijn. Integendeel, stelt Van den Broek. ,,De consument ziet het verschil vaak niet eens. Het zijn producten die niet voldoen aan de heel strenge eisen van retailers (supermarkten, red.) of met een afwijkende vorm. Die worden dus niet meer geaccepteerd, terwijl ze vaak nog prima eetbaar zijn. Ze zijn alleen soms wat minder lang houdbaar en daardoor halen ze de tijdslimiet van de supermarkt niet meer.''

Kokosnoten

Van den Broek pakt die producten maar wat graag op. ,,Ik krijg van alles binnen, maar we zijn vooral gespecialiseerd in kasgroenten. Veel tomaten en paprika's. Maar ook kokosnoten, andere exoten, aardbeien en meer seizoensproducten.''

Enorm assortiment

Een rondje door de koelcellen van Westland-Noord bewijst dat het assortiment écht enorm is. ,,Noem een product en de kans is groot dat het hier ergens op een pallet staat of in een doos zit.'' Allemaal leuk, maar waar moeten al die spullen dan weer naartoe? ,,Voornamelijk weekmarkten'', zegt Van den Broek. ,,En dan vooral in de grote steden, zoals Den Haag, Rotterdam en Breda. Ik heb veel contact met exporteurs en tuinders, maar ook met marktkooplui.''

Komen en gaan

Op deze dinsdagochtend lopen er ook een paar rond, die spullen uitzoeken die ze snel weer gaan verkopen. Het is een komen en gaan van mensen. ,,80 procent van de producten die bijvoorbeeld op de Haagse markt liggen, worden niet meer geaccepteerd door de retail, terwijl daar helemaal niks aan mankeert. Bedrijven of tuinders kunnen er vaak geen kant mee op en moeten ze simpelweg weggooien. Dat kost geld en dat is iedereen een doorn in het oog'', vindt Van den Broek.

Voedselbank

,,Zet die spullen bij mij neer en ik ga de schade voor je beperken. Ik ga dan zorgen dat ik je er nog zo veel mogelijk voor kan teruggeven. Soms moet ik ook mijn verlies nemen en raak ik bepaalde spullen echt niet meer kwijt. Dat gebeurt ook. Ik moet zorgen dat ik onder aan de streep genoeg overhoud.'' In de winter stuurt Van den Broek ook spullen naar de voedselbank of kleine onderdelen daarvan.

Gerelateerde artikelen:Ondernemers gaan verspilling tegen met huisgemaakte jamInstock maakt maaltijd van afgedankt voedselAlbert Heijn Offerein richt zich op voedselverspilling