Nieuws Actueel
Gronause ondernemer wil samenwerken met Enschede
Ingo Hoff (38) noemt zich een Duitse Tukker. De ondernemer uit Gronau gelooft in de grensregio. "Enschede en Gronau staan samen veel sterker." Een interview in De Twentsche Courant Tubantia.

Burgemeester Onno van Veldhuzien noemt Gronau 'de vierde stad van Twente' en Enschede 'de meest Duitse stad van Nederland'. Het is geen geheim dat Enschede dolgraag verkering wil met Gronau. Mocht het ooit van een bruiloft komen tussen de grenssteden, dan is ondernemer Ingo Hoff de eerste om het kersverse paar te feliciteren.
"Ik duim voor Onno dat hij iets bereikt in het stadhuis van Gronau.Twente keek tot nu toe nauwelijks naar Gronau. Maar als Enschede oprechte belangstelling toont, waarom maken we daar dan geen gebruik van? Het bedrijfsleven kan enorm profiteren van instellingen als Saxion, UT en Kennispark. Een regio die economisch sterk staat is aantrekkelijk. Dan gaat het ook goed met scholen, woningbouw of sportclubs."
Grens"Waar staat Enschede in Nederland, wat is de positie van Gronau aan de andere kant? Die grens is ooit getrokken, maar heb je niet veel meer kansen als je samenwerkt? Ik denk dat het op de lange termijn een waardevolle investering is. Beide steden staan samen veel sterker in Europa. Al vraag ik me af of men in Gronau het aanzoek van Enschede begrijpt. Wat gebeurt in het stadhuis al concreet aan samenwerking? Of komt men niet verder dan mooie woorden? Enschede heeft een eigen projectleider voor Duitsland. Ik denk dat Gronau er goed aan doet zo iemand voor alle Nederlandse contacten aan te stellen."
WereldwijdIngo Hoff, geboren en getogen in Gronau, is directeur van het ingenieurs- en bouwbureau Industriebau Hoff und Partner. Hij is tweede voorzitter van de regionale ondernemersvereniging in Westmünsterland. "Als ik wereldwijd wil expanderen, dan doe ik er goed aan met een Nederlander in zee te gaan. Ze zijn open en willen de wereld ontdekken. Nederlanders staan bekend als handelaren, Duitsers als ingenieurs. Dat verschil vervaagt de laatste jaren. We zijn bereid op elkaar af te stappen en en naar elkaar te luisteren. Onze cultuur lijkt op elkaar, zeker als je het vergelijkt met China of Amerika. De verschillen tussen Nederland en Duitsland zijn prettig en te overzien. Als je dat erkent is de volgende stap om van elkaar te leren en te vragen: Hoe doen jullie dat? Wie zomaar de grens overstapt denkt: ik doe net als thuis, hoef niet op begrip te rekenen. Je moet weten hoe de ander is en je tot op zekere hoogte aanpassen."
Netwerken"Van Nederlanders kun je leren hoe je moet netwerken. Tegelijk kunnen ze de degelijke manier waarderen waarop Duitsers zaken doen. Het is belangrijk de verschillen te kennen. Duitsers gaan ervan uit dat hun woord telt. De deal is volgens ons bijna rond en dan wil de Nederlander ineens niet tekenen. Hoe kan dat? Terwijl Nederlanders juist in het eerst contact veel sneller zijn. Ze komen bij je en zeggen: 'Hallo, ik ben Hans en dat doe ik'."
"Ik vraag me af waarom het potentieel van de grensregio zo weinig wordt benut. Dit is geen schuldtoewijzing, maar een oproep."