Nieuws Actueel

Grootste boulderhal van Nederland opent in Den Haag

Niet de hoogte in, maar horizontaal klimmen. Zonder gordel, maar mét een valmat. Dat is boulderen. In Den Haag opent begin april de grootste boulderhal van Nederland, schrijft het AD.

Maja Landeweer | Foto: Frank Jansen 15 maart 2017

Boulderen 1

Boulderhal De Campus aan de Kerketuinenweg lijkt niet op een traditionele klimhal. Draai de bekende klimhal een kwartslag, dan krijg je de boulderhal. Geen duizelingwekkende hoogtes, maar horizontaal klimmen. De zes enorme kunstrotsen - op een vloeroppervlak van bijna 3.000 m2 - ogen vriendelijk, maar vergis je niet, klimmen dicht bij de grond is geen makkie. Juist niet. Het vergt kracht en ‘oplossend vermogen’, weten eigenaren Teun van Dijk (32) en Frank Loeve (30).

Over een kleine maand gaat De Campus open. Het is, met 1.000 m2 aan klimoppervlak, de grootste boulderhal van Nederland. En het is de eerste van Den Haag. Waarom meteen zo groot? Boulderen is in opkomst, weten Van Dijk en Loeve. Van Dijk: "Je ziet dat boulderhallen uit hun jasje groeien. Ze kunnen het aantal klimmers niet aan. Wij hebben plek voor 300 klimmers. Dat moet ook, Den Haag is de derde stad van Nederland."

Ondersteuning

Lange tijd was het indoor rotsklimmen iets voor erbij. Iets waar traditionele klimhallen een klein hoekje voor inruimden. Loeve: "Je gebruikte het als ondersteuning voor het echte klimmen. Om sterker te worden." De laatste 4,5 jaar is het boulderen in opkomst als op zichzelf staande sport. En onlangs is het erkend als olympische sport. Wat het zo leuk maakt? Het is explosief, zegt Loeve. "Traditioneel klimmen doe je meer op conditie. Het zijn langere stukken. Dit is kort en krachtig."

Ook maak je sneller contact met je mede-klimmers, vult Van Dijk aan. "Dat is zo leuk. Het is niet gewoon omhoog, je gaat alle kanten op. Dan raak je al snel aan de praat. Hoe los ik dit op?" Daarbij is het laagdrempelig. Je hebt geen klimgordel nodig, geen cursus, geen klimmaatje. Je trekt je sportschoenen aan en je gaat.

Kinderhoekje

Loeve en Van Dijk laten trots de hal zien, waar nog volop aan wordt gewerkt. Er is een kinderhoekje en een café. Van Dijk: "Met echt lekkere koffie. Klimmers weten dat wel te waarderen. En lokaal bier, van de Haagse brouwerij De Kompaan." De eerste rots is voor kinderen en beginners. Loeve: "Het leuke van deze rots is: je klautert er gewoon bovenop. Dat is eenvoudiger te begrijpen."

Daarna volgen nog vijf rotsen met routes op alle niveaus. En een speciale trainingsruimte om bijvoorbeeld aan je armkracht te werken. Loeve, enthousiast: "Hier ben ik echt heel erg blij mee." Loeve en Van Dijk zijn zelf enthousiaste klimmers. Loeve deed mee aan nationale wedstrijden, maar legde zich steeds meer toe op het bouwen van die routes. Daardoor mag hij niet meer zelf meedoen. "Dat zou wat al te makkelijk zijn."

Ook in De Campus legt hij zich toe op de routes, die steeds worden ververst. Van Dijk: "We kennen elkaar uit de klimwereld. Allebei hadden we plannen voor een eigen boulderhal. Frank is heel creatief met routes, ik houd van organiseren en horeca. We zijn een goede match." Ervaring met boulderen is niet nodig om op de kunstrotsen te kunnen klauteren. Van Dijk: "Ieder mens kan van nature klimmen."

Het is niet gewoon omhoog, je gaat alle kanten op

Teun van Dijk