Nieuws Actueel

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal. Ook had Credit Suisse te maken met een reeks kostbare schandalen.

ANP 9 februari 2023

ANP090223095 1

Het nettoverlies bedroeg 7,3 miljard Zwitserse frank, omgerekend 7,4 miljard euro. In 2008 leed het financiële concern nog een verlies van meer dan 8 miljard frank. De bank uit Zürich verwacht dit jaar opnieuw rode cijfers te schrijven. Het bedrijf is bezig met een herstructurering om kosten te besparen, waarbij 9000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Die ingreep kost miljarden.

Daarnaast leed Credit Suisse verliezen met de handel op de financiële markten en zag de bank bij zijn tak voor vermogensbeheer een recordbedrag van meer dan 110 miljard frank wegvloeien in het vierde kwartaal. Vanwege zorgen over de toekomst van de bank haalden klanten massaal geld van hun rekeningen bij Credit Suisse.

Verder leed het concern miljarden aan verliezen door schandalen die ook de reputatie ernstig hebben geschaad. Zo deed Credit Suisse zaken met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die beide omvielen door risicovol gedrag. Credit Suisse hoopt in 2024 weer winstgevend te zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws