Nieuws Actueel

Grootste weekverlies voor Wall Street sinds begin coronacrisis

De Amerikaanse beurzen hebben hun slechtste beursweek achter de rug sinds het begin van de coronacrisis. De brede S&P 500-index eindigde vrijdag 5,8 procent lager dan een week eerder. Daarmee is sprake van het grootste weekverlies in New York sinds maart 2020.

ANP 17 juni 2022

De sombere stemming onder beleggers werd veroorzaakt door de forse renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag. Dit wakkerde de vrees voor economische krimp aan. De centrale bank gaf namelijk aan bereid te zijn een recessie en een hogere werkloosheid te accepteren om de hoge inflatie te bedwingen. Sowieso wordt het snelle opvoeren van de rente als vervelend ervaren door beleggers. Hogere rentetarieven zijn namelijk ongunstig voor meer risicovolle beleggingen zoals aandelen.

De belangrijkste graadmeters sloten vrijdag gemengd, nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell nog eens onderstreepte dat de Fed de geldontwaarding in 's werelds grootste economie echt wil terugbrengen naar 2 procent. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de min op 29.888,78 punten. De toonaangevende index zakte donderdag al voor het eerst sinds januari vorig jaar onder de 30.000 punten. Voor de S&P 500 was er op de laatste handelsdag van de week wel een klein plusje, van 0,2 procent op 3674,84 punten. Techgraadmeter Nasdaq kreeg er 1,4 procent bij op 10.798,35 punten, na de koersdreun van 4 procent een dag eerder.

Adobe

Adobe ging ruim 1 procent lager het weekend in. De softwaremaker gaf een teleurstellende verwachting voor de rest van het jaar. US Steel dikte op zijn beurt een kleine 2 procent aan. De staalfabrikant kwam met beter dan verwachte vooruitzichten voor het huidige kwartaal. Het bedrijf profiteert daarbij van de stijgende vraag en de hogere prijzen van staal.

De Chinese webwinkels JD.com en Alibaba, die beide een notering hebben in New York, stonden ook in de belangstelling. Topman Xin Lijun van JD.com (plus 5,2 procent) liet weten dat het bedrijf overweegt maaltijden te gaan bezorgen. Alibaba klom ongeveer 1 procent nadat volgens een mediabericht de mogelijke beursgang van Ant Group, het betaalbedrijf van Alibaba, een stap dichterbij is.

Lang weekeinde

Amerikaanse beleggers maakten zich overigens op voor een lang weekeinde. Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege Juneteenth, de herdenking van het einde van de slavernij in de Verenigde Staten. De euro was 1,0496 dollar waard, tegen 1,0473 dollar aan het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 7 procent minder op 109,68 dollar. Brentolie werd zo'n 6 procent goedkoper op 113,05 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws