Nieuws Actueel
Haagse Simonis zegeviert met sublieme Hollandse Nieuwe
Al jarenlang een topper en dit jaar weer de beste. Met eindcijfer 10 wint Vishandel Gebroeders Simonis de AD Haringtest van 2016, schrijft het AD. Met een sublieme Hollandse Nieuwe volgens de jury.

,,Wil je op zeker hoog eindigen of neem je risico en ga je voor de winst''? Met die vraag confronteert Dennis Simonis(42) zijn zoon Jordy als deze een beslissing moet nemen met welke partij haring hij wil proberen weer eerste te worden in de Nationale Haringtest. Een supervet maatje of een iets slankere Clupea harengus waar wel veel meer smaak aan te krijgen is. Jordy hakt de knoop door, kiest voor de smaak en zijn keuze valt goed uit. Met een volgens de keurmeesters Aad Taal en John Oosterhuis 'sublieme Hollandse nieuwe' wint Vishandel Gebroeders Simonis met het eindcijfer 10 de AD Haringtest.
Geweldig haringjaarDe 35ste editie van de Haringtest laat zien dat 2016 een geweldig haringjaar is. Zelfs de nummer 26 scoort nog een 9. Maar omdat een vette haring ook lastiger te verwerken is, moet de visdetaillist daar wel mee kunnen omgaan. En vaak is dat niet het geval. Maar liefst 31 verkooppunten komen uit op het eindcijfer 2,5 of lager. Keurmeester Aad Taal: ,,Dit is een Hollandse nieuwe die het beste uit de vakman haalt. Beheers je het vak niet dan loopt deze haring bij wijze van spreken van je snijplank af.''
VisimperiumAls Albert Simonis in 1880 aan het Westeinde in Den Haag een palingrokerij opent, kan hij niet vermoeden dat hij daarmee de eerste steen legt van een bedrijf dat zal uitgroeien tot een imperium in de vis. 136 jaar later staan kleinzoon Allie en achterkleinkinderen Alain en Dennis aan het roer van het nog steeds groeiende familiebedrijf, dat inmiddels werk biedt aan meer dan 250 mensen. De restaurants, de viswinkels -in de stad, aan zee, op de boulevard en op de markt- en de verkoopwagens lopen als een trein. Het visrestaurant Catch by Simonis is, onder leiding van Alain, een groot succes. Alain: ,,Het kenmerkende van een familiebedrijf is dat de onderlinge banden sterk zijn. Er zijn mensen die hier bijna 40 jaar werken. Je steunt elkaar, ongevraagd en door dik en dun.'' Dennis: ,,En toch ben je slechts een tussenpaus. Je probeert het bedrijf, de familie-erfenis, te continueren en uit te breiden met als doel het door te kunnen geven aan je kinderen.''
Eerste haringmanMet zijn 22 jaar is Jordy nog jong. Voor Jordy begint zijn leertraject vijf jaar geleden. De plannen om verkeersvlieger te worden, vallen in het water. Naar school wil hij niet. ,,Maar ik had wel geld nodig om leuke dingen mee te doen.'' Het wordt dus een baan in het familiebedrijf, op de onderste trede. Tafels schoonmaken, toiletten doen, met kisten vis sjouwen, bestellingen wegrijden. Beetje bij beetje draagt Dennis zijn kennis over en nemen Jordy's verantwoordelijkheden toe.
Dit jaar is hij in de winkel de 'eerste haringman', eindverantwoordelijk voor alles wat met haring te maken heeft. Dat betekent dat hij om 05.00 uur aanwezig is om alles klaar te zetten voor 'zijn haringmeisjes', de prinsessen van het mes onder wie snijdsters Beyhan Turk, Nurhayat Salman en Ayhan Arica. ,,Alles optimaal maken voor m'n meisjes. Het zijn kunstenaressen.''
Om 07.00 uur is het tijd om bij groothandel Atlantic de emmers haring te gaan halen. Jordy: ,,Daarna is het de vinger aan de pols houden. Van elk emmertje de temperatuur controleren, beoordelen of de pekel goed is, er geen buikjes kapot zijn, het visvlees niet te zacht is.''
TopkwaliteitEerste worden is leuk (,,het winnen van de Haringtest is de mooiste prijs''), ,,maar net zo belangrijk is het'', legt Dennis uit, ,,dat je elke dag opnieuw, topkwaliteit levert. Je klanten verwachten dat hoge niveau en spreken je er ook op aan als je niet aan die verwachtingen voldoet. Ooit werden ook wij wakker geschud door een slechte uitslag. Nu staan wij voor het zevende achtereenvolgende jaar in de top 3.''
Gerelateerde artikelen:
Top 144 van de AD Haringtest 2016De ondernemers die vlaggetjesdag tot een succes makenAD Friettest: Ermelosche frietzaak beste snackbar
AD Oliebollentest:Afzien in de wachtrij voor een topoliebol van Voskamp