Veehof Machinefabriek is nog zo'n oer-Haaksbergs familiebedrijf, waar de derde generatie inmiddels de scepter zwaait. Oprichter Hendrik Veehof begon een halve eeuw geleden op een paar vierkante meter in de Spinnerstraat 8 met een machinefabriekje. Iso-normeringen en leveringsvoorwaarden bestonden niet. In die tijd vertaalde zich dat in 'afspraak is afspraak'. En er werd pas geld uitgeven als er wat was verdiend. Boter bij de vis, zoals dat heette.
Tevreden klanten"Het zijn principes die al 50 jaar worden gekoesterd binnen dit bedrijf", verzekert algemeen directeur en mede-eigenaar Rolf Veehof. "Afspraak is afspraak staat nog steeds prominent op onze website vermeld. Al was het alleen maar om onszelf er steeds aan te herinneren hoe belangrijk dat is. Want daarmee heeft opa Hendrik in zijn tijd heel wat tevreden klanten aan zich weten te binden."
Afgelopen week ging de jubileum Veehof-vlag in top voor de deur van het bedrijf. Een cadeautje van het voltallige personeel, dat eerder al een uitstapje maakte in het teken van het jubileum. Het 50-jarig bestaan van Veehof voltrok zich echter op bescheiden wijze. En daar voelt iedereen zich binnen deze onderneming kennelijk het beste bij. Doe maar gewoon, dan doen we gek genoeg, luidt het credo.
Enthousiaste medewerkersTijdens een rondje door het bedrijf valt het daarentegen op hoe enthousiast medewerkers laten zien wat ze maken met de nieuwste generaties bewerkingscentra, die 24 uur per dag en zeven dagen in de week door computers ingegeven handelingen verrichten. De mensen die de machines bedienen, of eigenlijk beheren, zijn stuk voor stuk techneuten en grotendeels meegegroeid met de ontwikkelingen in de wondere wereld van de metaaltechniek.
OnderdelenVeehof maakt onderdelen voor machines in soorten en maten en die gaan de hele wereld over. Hij is toeleverancier van de meest uiteenlopende producten voor de metaalindustrie, machine- en apparatenbouw, semiconductor, kunststofindustrie, farmaceutische industrie, voedingsindustrie, vleesverwerkende industrie, zuivelindustrie, (petro)chemische industrie en universiteiten.
De vlucht die het bedrijf nam, had opa Hendrik nooit kunnen bevroeden. Veehof Machinefabriek investeerde tijdens de crisis met eigen kapitaal in overnames en moderniseringen. "Die oude mores van boter bij de vis heeft er toe geleid dat we in de moeilijkste jaren, tussen 2008 en 2014, belangrijke investeringen hebben kunnen doen. Door nooit geld uit te geven wat er niet was, hebben we geen last gehad van de crisisjaren. Hier staat geen duur wagenpark voor de deur en we zitten al vijftig jaar op deze plek: in een weliswaar bescheiden maar zeer functioneel pand met een modern machinepark, dat klaar is voor de toekomst."
Schone handenTechniek is een mooi vak. Veehof toont een hypermoderne robot, die nog net geen goedendag tegen bezoekers zegt maar verder alle handelingen uit eigen beweging lijkt te verrichten. "Het is allang geen vak meer waar je vieze handen van krijgt", zegt Veehof.
Hij vindt het een gemis dat de schoolgeneratie van de jaren negentig massaal op kantoor belandde. "Gelukkig neemt de aandacht voor techniek weer toe in het onderwijs, maar het is nog altijd moeilijk om goed geschoold technische personeel te vinden. We investeren in onze medewerkers, met scholingstrajecten. Het bedienen van deze bewerkingscentra leer je niet op school. Daar wordt de basis aangereikt, waarmee je de stap naar de arbeidsmarkt kunt zetten. De ontwikkelingen zullen altijd doorgaan. Techniek wordt steeds vernuftiger en de uitdaging is nooit voorbij. Mensen die van techniek houden, houden van hun werk en voelen zich verantwoordelijk voor hun aandeel binnen het bedrijf."
Foto: Frans Nikkels